Kokeile kuukausi maksutta

Tapiolan Spektri kutistaa ostoenergian minimiin – energiankierrätysjärjestelmä käyttöön ensi keväänä

Suomen ensimmäinen yrityspuisto aikoo hyödyntää geoenergiaa ja datakeskuksen hukkalämpöä.

Espoon Tapiolassa sijaitsevassa Spektri Business Parkissa käynnistyy energiaa ja päästöjä vähentävä  talotekniikan peruskorjaus. Granlund Consultingin hankeselvityksen pohjalta on suunniteltu kattava energiankierrätys- ja lämpöpumppujärjestelmä, joka toteutetaan kolmeen ensimmäisenä valmistuneeseen kiinteistöön (Pilotti, Duo ja Trio).

Toteutussuunnittelusta vastaa Koja oy ja työt valmistuvat keväällä 2021.

Innovatiivisten ratkaisujen avulla alueen lämmitykseen tarvittavan ostoenergian määrän on ennakoitu laskevan noin 80 prosenttia. Sähköpattereilla lämmitetyssä Pilotissa kokonaisenergiasäästö tulee olemaan noin 60 prosenttia.

Ratkaisevat energiansäästöt syntyvät maalämpö- ja lämpöpumpputekniikkaa hyödyntävällä energiankierrätysjärjestelmällä. Ennakkoon sovitut energiansäästötavoitteet kuuluvat Kojan kokonaistoimitukseen. Kiinteistöissä toteutetaan myös laajoja ilmastointi- ja lämmitysverkon muutoksia. Esimerkiksi ilmanvaihtoa ei ajeta aikaohjelmilla, vaan sisäilmamittausten perusteella.

”Duossa sijaitsevan datakeskuksen hukkalämmöt ohjataan alueen geoenergiakenttään tai kiinteistöjen lämmitysverkkoon”, kertoo Granlundin teknologiajohtaja Tuomo Niemelä.

Älykäs talotekniikka kompensoijana

Datakeskuksen hukkalämpö hyödynnetään yhteistyössä Spektrin pitkäaikaisen vuokralaisen ja yhteistyökumppanin Otaverkko oy:n kanssa, joka tuottaa kaikki Duon datakeskuksen palvelut. Lämpöpumppujen kuluttama sähköenergia kompensoidaan käytännössä kokonaan muusta talotekniikasta saavutettavalla sähkönsäästöllä.

Kun samalla siirrytään kaukolämmöstä vihreään sähköön, alueen hiilijalanjälki laskee noin 950 tonnia vuodessa. Se vastaa Niemelän mukaan noin 400:n suoralla sähköllä lämmitettävän omakotitalon vuosipäästöjä.

Kiinteistöjen lämmitys toteutetaan jatkossa 80-prosenttisesti ja jäähdytys 90-prosenttisesti geoenergialla. Suomen ensimmäiseen yrityspuistoon haetaankin BREEAM-sertifioinnin Very Good -tasoa.

”Alueella on noin 35 000 neliötä tiloja, joten energiansäästöt ovat ilmaston kannalta merkittävät”, yrityspuistoa hallinnoivan Trevianin tekninen johtaja Vesa Klemettilä toteaa tiedotteessa.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tapiolan Spektri kutistaa ostoenergian minimiin – energiankierrätysjärjestelmä käyttöön ensi keväänä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat