Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseohanke nytkähti eteenpäin – valtio voi panostaa jopa 60 miljoonaa euroa

Arkkitehtuuri- ja designmuseohanke liikahti kohti toteutumista, kun hallitus nosti neljänteen lisätalousarvioonsa uuden perustettavan Arkkitehtuuri- ja designmuseon säätiön pääomittamiseen.

Designmuseota ja Arkkitehtuurimuseota on ehdotettu esimerkiksi Helsingin Eteläsatamaan. Kuva: Mika Ranta

Tiistaina julkistettu vuoden 2020 neljäs lisätalousarvioesitys on osa koronavirusepidemian jälkihoitoa, jolla hallitus tukee taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää nousua kriisistä.

Arkkitehtuurimuseossa ja Designmuseossa päätös uudesta museosta on otettu ilolla vastaan. Toiveena on, että uusi museo voidaan avata yleisölle vuonna 2025.

”Tämä on merkittävä päätös, kun valtio sitoutuu uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon toteuttamiseen näin vahvasti. Suuntaamme nyt museoissa voimamme siihen, että voimme olla mukana jälleenrakentamassa Suomea tämän kaikkia koskettavan kriisin keskellä. Teemme kaikkemme, että museosta tulisi jokaisen suomalaisen paikka”, Reetta Heiskanen Arkkitehtuurimuseosta ja Jukka Savolainen Designmuseosta sanovat.

Uutta museota suunnitellaan Helsingin Etelärantaan. Sen tavoitteena on yhdistää nykyiset museot ja niiden kokoelmat ja luoda niistä uusi ja maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen kokonaisuus, joka houkuttelisi kävijöitä niin kotimaasta kuin kauempaakin. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) ilmoitti reilu vuosi sitten keväällä, että Helsinki voisi myydä Etelärannan arvotontin perustettavalle museolle.

Nyt tehdyllä päätöksellä valtio sitoutuu osallistumaan uuden perustettavan museon taustalla vaikuttavan säätiön pääomittamiseen enintään 60 miljoonalla eurolla.

Hanketta on valmisteltu pitkään. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Helsingin kaupungin tilaama ensimmäinen selvitys julkistettiin elokuussa 2018 ja seuraava askel otettiin maaliskuussa 2019 alustavan konseptin sekä toteutusmalliehdotuksen julkistamisella. Valtion päätös on seuraava merkittävä askel kohti uutta museota.

Museoiden näkemyksen mukaan seuraavana vuorossa on yhteiset keskustelut OKM:n ja Helsingin kaupungin kanssa ja hankkeen edistäminen eteenpäin kohti arkkitehtuurikilpailua ja hankeorganisaation perustamista, sekä toimintamallin jatkokehittämistä.

Museojohtajien mukaan tavoitteena on, että museo voi avautua yleisölle vuonna 2025.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseohanke nytkähti eteenpäin – valtio voi panostaa jopa 60 miljoonaa euroa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat