Kokeile kuukausi maksutta

Korona ei ole lannistanut gryndereitä – RT:n jäsenyritykset aikovat lisätä kovan rahan asuntoaloituksia

Rakennusteollisuus RT:n jäsenyrityksilleen tekemä asuntotuotantokysely osoittaa, että vapaarahoitteinen asuntotuotanto on selvinnyt hyvin koronakriisissä.

Sompasaareen rakennetaan parhaillaan uusia asuntoja. Kuva: Sami Kero / HS

Ara-rakentaminenkin on ollut hyvässä vauhdissa. Kyselyn tulos vahvistaakin arvioita siitä, että tämän vuoden asuntoaloitusten kokonaismäärä nousee varsin hyvälle tasolle.

Kysely osoittaa, että rakennusliikkeiden suunnitelmat asuntotuotannon tämän vuoden aloitusmääristä ovat kasvaneet kevääseen verrattuna. Asuntorakentaminen on toistaiseksi selvinnyt ennakoitua paremmin koronaepidemian vaikutuksista.

Etenkin kuluttajakysyntä on ollut odotettua vahvempaa. Epävarmuus asuntorakentamisessa on kuitenkin edelleen suurta.

Ensi vuosikin näyttää hyvältä

RT:n jäsenyritykset arvioivat aloittavansa kuluvana vuonna kaikkiaan runsaan 13 000 asunnon rakentamisen. Näistä reilu puolet on omaa perustajaurakointia eli yksityisille henkilöille suunnattuja omistusasuntoja ja toinen puoli ammattimaisille sijoittajille eli käytännössä vuokrakäyttöön suunnattuja asuntoja.

Suunniteltujen asuntoaloitusten määrä kasvoi elokuun kyselyssä noin tuhannella asunnolla verraten edelliseen, toukokuussa tehtyyn kyselyyn, jolloin suunnitelmat puolestaan putosivat peräti neljänneksellä koronakriisiä edeltäviin odotuksiin nähden.

Rakentajien tämän vuoden aloitusarviot ovat kasvaneet toukokuusta sekä kuluttajamyyntiin tulevien että sijoittajien vuokra-asuntojen osalta.

Myös ensi vuoden asuntotuotannon rakennusliikkeet arvioivat yllättävän positiivisesti. Kyselyn mukaan yritykset aikovat aloittaa yli 15000 asunnon rakentamisen vuonna 2021. Kuluttajamyynnin kohteiden arvioidaan vähenevän hieman, mutta sijoittajille tehtävän vuokra-asuntojen aloitusten arvioidaan lisääntyvän reilulla tuhannella asunnolla.

Myös asuntokauppa on toipunut kevään romahduksesta kesäkuusta lähtien.

Ennakkovarausaste keskimäärin 47 prosenttia

Asuntojen hinnat pysyivät toisella neljänneksellä lähes ennallaan, mutta hintojen alueellinen eriytyminen jatkui markkinan elpyessä. Kuluttajien luottamus on noussut kevään historiallisen matalista lukemista.

Kuluttajien asuntojen ostoaikomukset ovat edelleen korkealla tasolla.

”Asuntorakentaminen näyttää kuluvana vuonna säästyvän pahimmalta skenaariolta. Kevättä paremmat odotukset asuntoaloituksista kertovat siitä, että yritykset ovat valmiita käynnistämään asuntohankkeita, mikäli talouden toipuminen toisen korona-aallon pelosta huolimatta jatkuu”, RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo sanoo.

Hän muistuttaa, että koronakriisi ei ole vähentänyt uusien asuntojen tarvetta. VTT:n tutkimuksen mukaan Suomessa tarvitaan vuosittain kaikkiaan noin 35000 uutta asuntoa.

Tuotannossa on varauduttu talouden ja rakentamisen hidastumiseen. Myynnissä olevien asuntojen määrä on matalalla tasolla, ja uusiin asuntoaloituksiin vaadittavat ennakkovarausasteet ovat yhä korkeat, keskimäärin 47 prosenttia.

Rakennusluvat ovat yhä laskusuunnassa. Rakennusyritysten suhdannenäkymät ovat EK:n suhdannebarometrin mukaan kaikista toimialoista heikoimmat ja yritykset ennakoivat koronakriisin vaikutusten olevan edessäpäin.

Rakentajat selvinneet koronasta hyvin

Rakennusteollisuus RT teki jäsenyrityksilleen myös koronan vaikutuksia koskevan kyselyn elokuussa. Tämän mukaan kriisi ei ole sulkenut työmaita tai hidastanut niiden toimintaa merkittävästi. Rakennustuotanto on jatkunut ilman isompia häiriöitä toisin kuin monissa muissa Euroopan maissa.

Rakennusteollisuus RT:n asuntotuotantokyselyssä selvitetään aloitettujen, valmistuneiden ja suunniteltujen vapaarahoitteisten kerros- ja rivitaloasuntojen määrää. Siihen osallistuvat Talonrakennusteollisuus ry:n jäsenyritykset, joiden joukossa on suurimpien asuntorakentajien lisäksi myös useita pienempiä toimijoita.

Kyselyn ulkopuolelle jäävät yleishyödyllisten yhteisöjen rakennuttama vapaarahoitteinen omistusasuntotuotanto ja tuettu vuokra-asuntotuotanto sekä muiden kuin Talonrakennusteollisuuden jäsenten asuntotuotanto.

RT toteuttaa asuntotuotantokyselyn kolme kertaa vuodessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Korona ei ole lannistanut gryndereitä – RT:n jäsenyritykset aikovat lisätä kovan rahan asuntoaloituksia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat