Koronarajoitukset innoittivat suomalaiset remontoimaan – ”Taloja on kunnostettu kivijalasta kattoon”

Erityisesti ulkomaalit, remonttitarvikkeet ja puutarhatuotteet ovat käyneet hyvin kaupaksi.

Koronavirus innoitti Nina Koivistoa ja Janne Santasta maalaamaan 1800-luvun lopulla rakennetun puutalonsa. Talo on Koiviston kolmas remonttikohde. Kuva: Jussi Partanen

Nina Koivisto ja Janne Santanen sivelevät öljymaalia 137-vuotiaan puutalonsa ulkoverhoukseen Porin Päärnäisissä.

Kaupunginosa on yksi laajimmista yhtenäisistä puisista ruutukaavaan perustuvista esikaupunkialueista Suomessa. Museovirasto on luokitellut Kuukkariksikin kutsutun alueen valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Vuonna 1883 rakennettu omakotitalo on alueen vanhimpia. Nyt kolmisen viikkoa kestänyt maalausurakka alkaa olla loppusuoralla, mutta vielä pinta pitää maalata kertaalleen.

Ennen talon maalausta Koivisto ja Santanen ovat rapsuttaneet vanhan maalin pois ja suojanneet puuverhouksen homeentappaja-aineella. Öljymaalin sävyksi on valikoitunut vihertävä harmaa.

”Se on lämmin ja kodikas ja sopii alueelle, jossa on paljon pastellisävyjä”, Koivisto sanoo.

Moni muukin on tarttunut pensseliin, sahaan, porakoneeseen ja möyhennyskuokkaan tänä kesänä ja kuluneena keväänä. Maali-, remontti- ja puutarhatarvikkeiden kauppa on käynyt kuumana.

Valikoimajohtaja Janne Paananen S-ryhmästä kertoo, että Prismassa, Kodin Terrassa ja S-raudassa rakentamisen ja remontoinnin sekä pihan- ja puutarhanhoidon tuotteiden myynti on kasvanut merkittävästi.

”Ja se on jatkunut kesän ajan. Maalit, suojaimet, puutavara, rakennustarvikkeet, puutarhamullat, taimet ja perennat ovat olleet suosittuja. Tällaista kysyntää ei ole nähty aikaisemmin”, Paananen sanoo.

Varsinkin ulkokäyttöön tarkoitetut vesiohenteiset akrylaattimaalit eli niin sanotut lateksit ovat menneet kaupaksi, samoin kattomaalit ja puuöljyt.

”Voi sanoa, että taloja on kunnostettu kivijalasta kattoon”, kertoo S-ryhmän rautakauppojen valikoimapäällikkö Veikko Aaltonen.

Kilpailevan K-Raudan keräämän datan mukaan suomalaiset ovat rakentaneet ahkerasti terasseja ja istuttaneet pihoilleen hyötykasveja. Kesän hittituotteiksi ovat nousseet ulkoporeammeet ja paljut.

Pientaloasukkaiden ja mökkeilijöiden remontti-innostusta selittää koronaviruksen takia keväällä asetetut rajoitukset.

Sama syy motivoi porilaista Nina Koivistoa.

”Siinä mielessä korona vaikutti talon maalaukseen, että nyt on ollut enemmän aikaa olla kotihuudeilla, kun ei ole voinut lomalla liikkua mihinkään”, hän sanoo.

”Rajoituksia ei enää ole, mutta järki käskee pysymään kotipaikkakunnalla, ettei tuo tai vie virusta mihinkään.”

Ulkomaalit kasvattaneet menekkiään

Aurinkoinen sää on osaltaan lisännyt ulkomaalien ja öljyjen menekkiä. Esimerkiksi maalivalmistaja Tikkurila kertoi heinäkuussa, että yrityksen oikaistu liikevoitto kasvoi lähes 50 prosenttia huhti–kesäkuussa.

Poikkeustilan positiiviset vaikutukset ilahduttavat myös toista suurta maalivalmistajaa Teknosta.

”Poikkeusaikaa on haluttu hyödyntää omien projektien edistämiseen. Tämä on näkynyt selkeästi kuluttajakaupan kasvuna”, sanoo Teknoksen markkinointi- ja viestintäjohtaja Minna Koistinen.

Ulkokäytössä suosituimpia ovat olleet pitkään vesiohenteiset maalit. Tikkurilan teknisen tuen päällikön Rami Kuparisen mukaan niillä maalataan noin 80 prosenttia taloista.

Maalin valinnassa on oltava tarkkana: jos talo on maalattu vesiohenteisella maalilla, sitä ei voi enää maalata öljymaalilla. Öljymaalin päälle voi sen sijaan maalata vesiohenteista maalia.

Suosituissa sävyissä ei ole tapahtunut suuria muutoksia. Uusien talojen julkisivuissa on suosittu jo joidenkin vuosien ajan mustaa, tummaa tai valkoista ja tehosteena lämmintä puun väriä, kuten tammen väriä.

Myös värikkäiden vanhojen talojen huoltomaalauksessa moni haluaa vaihtaa tummaan.

Perinteisillä sävyillä, kuten punamullalla ja kartanonkeltaisella, on omat kannattajansa. Tikkurilan maalilinjalle tulleiden puheluiden perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, että tänä kesänä moni perinteisenvärinen talo on saanut uuden ilmeen.

Sisällä maalataan värikkäämmin. Valkoinen ja harmaa ovat väistymässä murrettujen ja maanläheisten sävyjen tieltä. Tehosteväreinä nousevat nyt tummat sinisen ja vihreiden sekä lämpimät beigen sävyt.

Asiantuntija avuksi

Peruskorjaamisen ja rakentamisen kehittämiskeskuksen toimitusjohtaja Mikko Juva suosittelee aloittelevia maalareita käyttämään asiantuntijaa apuna.

”Ammattilainen voi opastaa työssä ja selvittää, millainen pohjatyö on tarpeen ja onko jotain korjattavaa, joka täytyy tehdä ennen maalausta”, Juva sanoo.

Hän korostaa myös valvojan merkitystä ja sitä, että sopimusta tehdessä kirjataan kaikki työvaiheet ja toteutustavat.

”Työn aikana voi olla yksi valvontakerta ja sitten loppukatselmus.”

Pätevällä tekijällä saattaa olla mukaviakin yllätyksiä kerrottavanaan. Näin kävi Juvalle itselleen, joka maalautti talonsa kesällä.

”Maalari kertoi seinien pesun jälkeen, että koko taloa ei tarvitsekaan maalata. Eteläseinän maalaus riitti. Olin valmistautunut kaikkien seinien maalaamiseen.”

Tieto oli erityisen mieluinen siksi, että työstä oli sovittu tuntihinta. Jos Juva olisi sopinut kiinteähintaisesta urakasta, hän olisi maksanut käytännössä turhasta.

Moni remontoija pelkää tuntihinnoittelua. Juvan mielestä pelko on turhaa, jos tekijä on luotettava ja referenssit ovat kunnossa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Koronarajoitukset innoittivat suomalaiset remontoimaan – ”Taloja on kunnostettu kivijalasta kattoon””

Jätä kommentti