RT:n tuore kysely: Rakentaminen selvinnyt hyvin koronaoloissa, hankkeiden lykkääntyminen on nyt suurin uhka rakennustuotannolle

Rakentaminen on jatkunut odotettua vähemmin häiriöin korona-aikana eikä tilanne ole suuresti muuttunut kevään jälkeen, ilmenee Rakennusteollisuus RT:n koronakyselystä.

Rakentamisen suhdanne on kääntynyt. Kuva: Liisa Takala

Uhkakuvissa nousevat hankkeiden siirtymiset, julkisen kysynnän ja sijoittajakysynnän heikentyminen sekä hankerahoituksen saatavuuden vaikeutuminen.

RT toteutti kolmannen koronan vaikutuksia koskevan kyselyn jäsenyrityksilleen elokuussa.

Yli neljännes koronakyselyyn vastanneista yrityksistä on kohdannut käytännössä hankkeen tai tilauksen lykkääntymisen koronaepidemian seurauksena. 64 prosenttia vastaajista piti tilaajien lykkäämispäätöksiä todennäköisinä.

Sijoittajakysynnän ja julkisen kysynnän vähenemisen koetaan haittaavan nyt enemmän kuin keväällä. Sen sijaan kuluttajakysyntä ja korjausrakentaminen ovat pitäneet pintansa vähän paremmin.

”Parempaa hetkeä julkisille investoinneille ei pysty keksimään. Hankkeiden lykkäämisen sijaan varsinkin kuntien kannattaa ennemminkin aikaistaa suunnitelmia. Pakolliset hankkeet ja korjausvelka kannattaa nyt kääntää palvelemaan talouden elpymistä ja työllisyyttä”, Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo arvioi järjestön tiedotteessa.

Yli 60 prosenttia yrityksistä vastasi, että hankerahoituksen ehtyminen haittaa tuotantoa tällä hetkellä. Lähes kaksi kolmesta vastaajasta arvioi hankerahoituksen saatavuuden vaikeutuvan jatkossa, mikä heijastuu etenkin asuntotuotantoon.

Lomautuksia pidetään kyselyn mukaan hyvin todennäköisinä. Paine irtisanomisiin on hieman kasvanut. Konkursseja ei arvioida syntyvän.

Kyselyn mukaan alueelliset ja yrityskohtaiset erot kasvavat.

Tuotanto pysynyt hyvin käynnissä

Rakennusalan yritykset ovat saaneet pidettyä tuotantonsa varsin hyvin käynnissä kesäkuukausien aikana. Huoli toiminnan hidastumisesta ja työmaiden tai tehtaiden sulkemisesta koronan vuoksi on hieman helpottanut epidemian suvantovaiheen aikana.

Työvoiman ja materiaalien saatavuus hyvä.

Epävarmuus tulevaisuudesta on kuitenkin edelleen suurta. Koronakriisin arvioidaan vaikuttavan rakentamiseen viiveellä.

”Vaikka kesällä uutisoitiin muutamilla työmailla olleista tartuntaryppäistä, ne on saatu hoidettua ja niistä on otettu opiksi. Valtaosa yrityksistä kokee esimerkiksi liikkumista ja työmaatoimintaa koskevien omaehtoisten rajoitusten haittaavan jossain määrin toimintaa, mutta nämä ovat välttämättömiä epidemian pitämiseksi kurissa”, Vihmo sanoo.

RT:n kolmas koronakysely toteutettiin 4.–13. elokuuta. Verkkokysely lähetettiin RT:n kaikkien toimialojen jäsenyrityksille, joita on yhteensä lähes 2800. Kyselyyn vastasi 391 yritystä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “RT:n tuore kysely: Rakentaminen selvinnyt hyvin koronaoloissa, hankkeiden lykkääntyminen on nyt suurin uhka rakennustuotannolle”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat