Kokeile kuukausi maksutta

Vuokranantajilta budjettieväät: Pykäliin joustoja, infrahankkeet järjestykseen ja väestönsuojavelvoite jäihin

Järjestön mukaan rakentamisella on iso kansantaloudellinen merkitys ja ala myös työllistää. Siksi on oikea aika elvyttää.

Vuokranantajilla on pitkä lista toimia, joilla asunto- ja korjausrakentaminen pidetään vauhdissa myös tulevina vuosina.

Yksityisiä vuokranantajia edustava Suomen Vuokranantajat on laatinut laajan ehdotuslistan valtion talousarviokäsittelyyn. Asuntorakentamisen turvaamiseksi järjestö ehdottaa muun muassa, että väestönsuojien rakentamisvelvoite jäädytetään määräajaksi ja toimitilojen muutokset asunnoiksi mahdollistetaan ilman kaavakäsittelyä.

Lisäksi valtion pitäisi rahoittaa infrahankkeita sen perusteella, kuinka paljon ne käynnistävät asuntotuotantoa.

”Koronan aiheuttama taloustaantuma on historiallisen syvä. Kulutus ja investoinnit uhkaavat romahtaa. Myös rakentaminen näyttää sukeltavan. Jotta kriisistä palauduttaisiin mahdollisimman nopeasti, nyt kannattaa elvyttää”, toteaa Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikkö Ville Valkonen järjestön kannanotossa.

Pitkä lista pikatoimia

Järjestön ehdotuksista löytyy myös energiaremonttituen korotus ja rakentamisen sääntelyn määräaikainen keventäminen. Rakentamista vauhdittaisivat esimerkiksi väestönsuojien muutaman vuoden rakennustauko, pysäköintipaikkanormien höllentäminen ja käyttötarkoitusten muutosten kevyempi käsittely rakennusluvalla kaavan sijaan. Infrahankkeita kannattaisi priorisoida sen perusteella, paljonko hanke käynnistää markkinaehtoista asuntotuotantoa.

Vuokranantajat myös korottaisivat rakentamattomien tonttien kiinteistöveroa ja luopuisivat asuntojen varainsiirtoverosta. Asuntorahoituksen ehtoja tai asuntosijoittamisen veroja järjestö taas varoisi kiristämästä tässä suhdannetilanteessa.

Järjestö muistuttaa myös asuntomarkkinoiden tärkeydestä koko kansantaloudelle. Rakennusteollisuus työllistää, merkittävä osa kansallisvarallisuudesta on sidottu asuntoihin ja asuntomarkkinat vaikuttavat vahvasti muun muassa työvoiman liikkuvuuteen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vuokranantajilta budjettieväät: Pykäliin joustoja, infrahankkeet järjestykseen ja väestönsuojavelvoite jäihin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat