YIT:n hallituksen puheenjohtaja: Yhtiön pitää nyt löytää paras mahdollinen toimitusjohtaja ”seuraavaan vaiheeseen”

YIT tiedotti perjantaina 23. lokakuuta, että toimitusjohtaja Kari Kauniskangas jättää yhtiön ja yhtiön Asuminen Suomi ja CEE -segmentin johtaja Antti Inkilä ottaa väliaikaisesti toimitusjohtajan tehtävät hoitaakseen.

YIT:n hallituksen puheenjohtaja Harri-Pekka Kaukonen ei myöntänyt suoraan, että Kari Kauniskangas olisi saanut potkut toimitusjohtajan tehtävästä, vaan kertoi johtajavaihdoksen tapahtuneen yhteisymmärryksessä.

”Sovimme Kari Kauniskankaan kanssa yhteisymmärryksessä, että toimitusjohtajan tehtävät siirtyvät nyt Antti Inkilälle ja Kauniskangas toimii lyhyen siirtymäajan neuvonantajan roolissa Inkilälle”, Kaukonen sanoi Rakennuslehdelle.

Kaukonen kehui vuonna 2013 YIT:n toimitusjohtajana aloittaneen Kauniskankaan suoriutuneen yhtiön aiemmista isoista vaiheista hyvin, mutta tarkoituksena on nyt löytää paras mahdollinen toimitusjohtaja YIT:n ”seuraavaan vaiheeseen”. Tällä hän tarkoittaa yhtiön strategian toteuttamista.

”Käytännössä yhtiö on suoriutunut Kauniskankaan johdolla hyvin Lemminkäis-fuusion toteutuksesta ja päällystys- ja kiviainesliiketoimintojen myynnistä, toiminnan virtaviivaistamisesta sekä liiketoiminnan uudelleen fokusoimisesta Venäjällä. Uuden strategian mukaisesti painopisteeksi tulee nyt kestävä kaupunkikehitys. Myös Toimitilat-segmentin haasteet pitää ratkaista”, Kaukonen kertoi.

Hän painotti myös kannattavuuden parantamisen ja projektien hallinnan kehittämisen tärkeyttä.

YIT varoitti aiemmin tällä viikolla, että sen Toimitilat-segmentin tulos jää tappiolliseksi kolmannella vuosineljänneksellä. Segmentin kannattavuutta heikentävät Tripla-projektiin liittyvä 18 miljoonan euron kateheikennys sekä vaihto-omaisuuteen kirjatussa toimitilakiinteistössä Suomessa tehty 7 miljoonan euron alaskirjaus.

”Triplan kustannusylitykset liittyvät hankkeen loppuvaiheeseen, jonka aikana haastavassa tilanteessa ja aikataulupaineessa kustannuskontrolli on pettänyt”, Kaukonen kommentoi Triplan kateheikennystä.

Hän ei halunnut lähteä arvioimaan sitä, kuinka kauan uuden toimitusjohtajan hakuprosessiin menee kaikkiaan aikaa. ”Teemme tämän prosessin huolella. Emme halua kiirehtiä sitä. Se valmistuu kun valmistuu.”

Kaukosen mukaan uusi toimitusjohtaja voi tulla yhtä hyvin ulkoa kuin sisältäkin.

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “YIT:n hallituksen puheenjohtaja: Yhtiön pitää nyt löytää paras mahdollinen toimitusjohtaja ”seuraavaan vaiheeseen””

 1. Olin YIT:n konsultti 1992-1993 ja autoin heitä parantamaan kannattavuutta. Keinoja ei ole kauhean paljon erilaisia. Kaikki pitää ottaa käyttöön. Lisää mun kirjoissani.

  Erkki J. Anttila, Tekniikan tohtori, kauppatieteen maisteri.

 2. Edellinen sai nauttia helposta nousujohtamisesta, ei kauheasti vastuuta. Lamassa johtamimen punnitaan.

 3. Kummallista että kustannusylitys raportoidaan vasta lähes vuoden kuluttua valmistumisesta, ulkoisesti on vaikuttanut että haalarimiehiä ei ole ainakaan päivisin ollut töissä. Projektithan pyritään usein pilkkomaan siten, että kustannukset kohdistetaan rakenteilla oleviin, eikä siten että kuluja työnnetään myöhempien vaiheiden maksettavaksi, lainsäädäntökin taitaa tätä edellyttää.

 4. Toisaalta uutisoidaan, että Tripla valmistui vuoden etuajassa ja toisaalta, että lopussa tuli kiire. En oikein ymmärrä. Jos aikataulua kiristetään uskoisin, että ammatti-ihmiset osaavat laskea myös aikataulun kiristämisen kustannukset. Yleensä kuitenkin tällaisessa tilanteessa käy niin, että viimeistelijät, talotekniikka mukaan lukien, ovat toistensa tiellä.

  1. Totta. Vaikuttaa aivan työntekijöiden riistämiseltä.

 5. Hallituksen puheenjohtaja on kyllä selvästi tehnyt ajatustyötä ja keksinyt viisaasti: ”…löytää paras mahdollinen toimitusjohtaja johtamaan strategian toteutusta”.

  Meille ainakin riittäisi joku, joka jaksaa tehdä powerpointteja, hymyillä ja lähettää tsemppiviestejä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat