Kokeile kuukausi maksutta

YIT:n Toimitilat-segmentin tulos painuu tappiolle – Tripla-projektiin 18 miljoonan kateheikennys

YIT varoittaa Toimitilat-segmenttinsä tuloksen jäävän tappiolliseksi kolmannella vuosineljänneksellä ja palauttaa tulosohjeistuksen vuodelle 2020.

Kuva: YIT

YIT antoi segmenttikohtaisen ohjeistuksen kolmannelle vuosineljännekselle vuoden 2020 puolivuotiskatsauksessaan. Tuolloin yhtiö arvioi Toimitilat-segmentin olevan voitollinen kolmannella vuosineljänneksellä.

Ohjeistuksesta poiketen YIT odottaa nyt Toimitilat-segmentin oikaistun liikevoiton olevan negatiivinen vuoden 2020 kolmannella neljänneksellä. Segmentin kannattavuutta heikentää Tripla-projektin tarkentuneisiin tuotto- ja kustannusarvioihin liittyvä 18 miljoonan euron kateheikennys. Lisäksi segmentin oikaistuun liikevoittoon vaikuttaa negatiivisesti vaihto-omaisuuteen kirjatussa toimitilakiinteistössä Suomessa tehty 7 miljoonan euron alaskirjaus, josta valtaosa liittyy tavoitellun vuokraustason saavuttamisesta aiheutuviin lisäkustannuksiin. Kirjaus liittyy yhtiön tavoitteeseen parantaa pääoman tehokkuutta.

YIT:n mukaan muiden segmenttien tuloskehitys oli kolmannella vuosineljänneksellä vahva. Huolimatta asuntojen odotetusti matalasta valmistumismäärästä Asuminen Suomi ja CEE -segmentissä, erityisesti valmiiden asuntojen myynti ylitti yhtiön odotukset sekä Suomessa että CEE:ssä. Asuminen Venäjä -segmentin kappalemääräinen asuntomyynti oli niin ikään erittäin vahva. Infraprojektit- ja Kiinteistöt-segmenttien vuosineljännes oli odotusten mukainen.

Kokonaisuutena, yllä mainittujen Toimitilat-segmentin 25 miljoonan euron kirjausten jälkeen, YIT arvioi konsernin kolmannen vuosineljänneksen oikaistun liikevoiton olevan noin 16 miljoonaa euroa, kassavirran olleen odotuksien mukainen ja taseen pysyneen vahvana.

Toimenpiteet pääoman käytön tehostamiseksi jatkuneet

Strategiansa mukaisesti YIT on jatkanut toimenpiteitään kannattavuuden parantamiseksi, pääoman käytön tehostamiseksi ja taseen vahvistamiseksi. Yllä kuvatun Suomessa sijaitsevan vaihto-omaisuuteen kirjatun toimitilakiinteistön myyntivalmistelut etenivät. YIT ilmoitti lisäksi 13. lokakuuta aloittavansa tappiollisen Norjan infraliiketoimintansa alasajon valmistelut, minkä seurauksena yhtiö kirjaa 12 miljoonan euron alaskirjauksen kolmannen vuosineljänneksen tulokseen.

Lisäksi YIT on katsauskauden jälkeen allekirjoittanut Venäjällä ehdollisen sopimuksen merkittävien tonttien myynnistä alasajettavissa yksiköissä. Tontit edustavat noin 35:ttä prosenttia YIT:n tonttivarannon arvosta Venäjällä. Kaupan odotetaan toteutuvan vuoden 2021 aikana ja tuovan yli 30 miljoonan euron kassavirran. YIT kirjaa tonteista 13 miljoonan euron alaskirjauksen kolmannen vuosineljänneksen tulokseen.

Norjan infraliiketoiminnan alasajo ja Venäjän tonttien myynnit käsitellään oikaisuina, eikä niillä näin ollen ole vaikutusta oikaistuun liikevoittoon.

Mainittujen toimenpiteiden positiivisen vaikutuksen yhtiön kassavirtaan arvioidaan olevan yli 50 miljoonaa euroa vuoden 2021 loppuun mennessä.

YIT palauttaa tulosohjeistuksen

YIT perui vuoden 2020 tulosohjeistuksensa 1. huhtikuuta koronaviruspandemian aiheuttaneen lisääntyneen epävarmuuden ja heikentyneen näkyvyyden vuoksi. Näkymät ovat selkeytyneet vahvan asuntomyynnin, hyvän varaustilanteen ja työmaiden suunnitellun etenemisen ansiosta.

YIT odottaa vuoden 2020 konsernin oikaistun liikevoiton olevan 90–110 miljoonaa euroa (2019: 165,5 miljoonaa euroa). YIT odottaa koronaviruspandemian toisesta aallosta huolimatta kohteiden valmistuvan loppuvuoden aikana ajallaan. Mahdolliset viranomaispäätökset, kuten työmaiden laajamittainen sulkeminen tai hidas käyttöönottolupaprosessi, voivat kuitenkin edelleen johtaa työmaiden väliaikaisiin pysäytyksiin ja tuloutumisien siirtymiseen vuodelle 2021.

YIT julkaisee vuoden 2020 kolmannen neljänneksen osavuosikatsauksensa 30. lokakuuta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “YIT:n Toimitilat-segmentin tulos painuu tappiolle – Tripla-projektiin 18 miljoonan kateheikennys”

  1. Itellä vähän sama tilanne näin palkansaajana että voitollisia tilinpäätöksiä ei ole tullut peruskoulun jälkeen , johonkin se hyöty aina valuu , muutenhan työläiset vaatisi parem.pia palkkoja ja kiinteistön ostajat halvempia hintoja , mutta jos kerran ihan tappiolla..

  2. Ei suomessa kannata voitollista tulosta tehdä , joutuu heti yhteiskunta vastuun kantajaksi , saa tukiaisia ja karja pysyy paremmin aisoissa riisikuppiensa lähellä kun toimitaan näin , todellisen hyödyn tehdyistä suoretteista kun pystyy lyijykynällä siirtämään niin moneen koloon mistä puuttuvat työvoimakustannukset , yrityksen on tehtävä mahdollisimman suuri voitto omistajille , ei muita vaatimuksia , muu on hyväntekeväisyyttä.

  3. Toimitusjohtaja vaihdettiin. Varmaan teki parhaansa. Triplaa on turha syyttää, kuten SRV syytti REDIä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat