Kokeile kuukausi maksutta

LVI-Trio saa uuden omistajan

Talotekniikkakonserni Quattro Mikenti Group (QMG) ostaa LVI-Trion ja sen tytäryhtiöt Trio Ilmastoinnin ja Trio Korjausrakentajan.

LVI-Trion toimitusjohtaja Martti Saarnio (vas.) ja hallituksen puheenjohtaja Markku Kauhanen. Kuva: Niko Jekkonen.

Kauppa kasvattaa QMG:n osuutta talotekniikkapalveluiden ja -urakoinnin markkinoista pääkaupunkiseudulla. Joidenkin arvioiden mukaan markkinan kokonaisarvo pääkaupunkiseudulla on noin neljä miljardia euroa eli noin puolet koko Suomen talotekniikkapalveluiden ja -urakoinnin markkinan arvosta.

Vantaalla sijaitsevan LVI-Trion ja sen tytäryhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto on noin 24 miljoonaa euroa, joten yrityskauppa edellyttää toteutuakseen kilpailuviranomaisten hyväksynnän. Yhtiöllä on toimintaa pääasiassa Uudenmaan alueella.

Uuden omistajan organisaatiossa LVI-Trio liittyy osaksi talotekniikan huolto-, korjaus- ja modernisointipalveluita tarjoavaa QMG Partnersia, johon kuuluu kymmenen yritystä pääkaupunkiseudulla.

Itsenäistä, hajautettua toimintaa

Markku Kauhanen perusti LVI-Trion vuonna 1986. Hän siirtyi hallituksen puheenjohtajaksi vuonna 2016, jolloin Martti Saarnio nousi yrityksen sisältä toimitusjohtajaksi. Yhtiö työllistää noin 160 työntekijää.  Kauppa ei vaikuta henkilöstöön tai asiakassopimuksiin. LVI-Trion osakkaat jatkavat QMG-konsernin osakkaina sekä työskentelevät yhtiön tehtävissä.

”LVI-Trio on osaava ja arvostettu yritys, ja se täydentää palvelu- ja urakointitarjoomaamme. Meidän strategiamme mukaisesti toimimme paikallisesti. Meille tärkeää on myös korkea asiakastyytyväisyys ja yrittäjämäinen, yrittäjähenkinen toiminta”, QMG Partnersin toimitusjohtaja Matti Ranne kertoo.

Ranteen mukaan QMG:ssä yhtiöt toimivat erittäin itsenäisesti ja konserni toimii hajautetulla mallilla, sillä ei ole raskasta hallinto-organisaatiota. Alueellisten yhtiöiden toimitusjohtajat kokoontuvat kuukausittain johtoryhmään.

”Hallinnon pyrimme hoitamaan kevyellä organisaatiolla ja teemme niitä asioita, joita kannattaa keskittää. Yrityskaupoissa meille on tärkeää se, miten ostettavaksi harkittava yritys sopii valtakunnalliseen ja paikalliseen kuvaamme ja että yritysten tarinat ja arvomaailma kohtaavat. Tärkeää on myös löytää oikeat, hyvät tyypit, jotka sopivat joukkoomme. Kun hyvä niin sanottu ”match” löytyy, sen jälkeen katsomme numeroita ja etenemme rahamaailman puolelle”

LVI-Trion toimitusjohtajana jatkavan Martti Saarnion mukaan itsenäisyys on tärkeä asia yrityskaupan jälkeen.

”Voimme jatkaa itsenäisesti ja kantaa omaa vastuutamme, mutta samalla saamme vahvaa taustatukea toiminnallemme. Nämä olivat meille todella tärkeitä asioita yrityskaupan valmisteluissa”, Saarnio kertoo.

Taloyhtiöiden palvelut vahvistuvat

Kaupan ansiosta QMG vahvistaa erityisesti taloyhtiöille ja toimitiloille tarjottavia huolto- ja korjausurakointipalveluitaan. Tämän vuoden aikana yhtiö on tehnyt yrityskaupat jo kolmesta yhtiöstä eli sen omistukseen on siirtynyt toukokuussa Web Sähkö, kesäkuussa ORS Service ja syyskuussa Kylmäkolmonen.

”Mukana ovat nyt talotekniikan kaikki ”aselajit” eli teemme laajasti talotekniikkapalveluita, huolloista korjauksiin ja modernisointeihin. Laajenemme jatkossakin ostamalla kannattavia ja kokonaisuuteen sopivia yrityksiä”, Ranne kertoo.

Kaupan jälkeen QMG Partnersin liikevaihto nousee 51 miljoonaan euroon.

Saarnion mukaan LVI-Trion kauppa on jatkumoa vuonna 2016 tehdyille yritysjärjestelyille ja kaupan avulla haluttiin turvata menestymisen mahdollisuudet myös tulevaisuudessa. Yhtiöllä on tilauskantaa aina vuodelle 2022 saakka.

”Meillä on yhteensä 11 avainhenkilön omistus yrityksessä ennen tätä kauppaa ja  paljon nuoria tekijöitä mukana. Meille lisäarvoa tuo esimerkiksi konsernista saatava tuki ja uusi omistaja vahvistaa taustojamme entisestään. Yrittäminen jatkuu ja se vaatii laaja-alaista sekä pitkäjänteistä ymmärtämistä yrityksen kokonaisvaltaisesta kehittämisestä”, Saarnio kertoo.

Korona on näkynyt LVI-Trion toiminnassa kahdella tavalla. Keväällä muutama työmaa jouduttiin pysäyttämään hetkeksi, mutta toimintaa päästiin jatkamaan ripeästi. Huoltokorjauspuolella töitä on tullut lisää.

”Taloyhtiöt tilaavat esimerkiksi ilmanvaihtoon liittyviä huoltoja, sillä etätöissä olevat ihmiset huomaavat nyt ongelmat nopeammin ja reagoivat niihin. Nyt vuorossa on myös melko paljon toimitiloihin liittyviä muutoksia, kun etätyöt ovat jatkuneet odotettua pidempään. Taloyhtiöiden päätöksenteko putkiremonteista on hieman viivästyttänyt hankkeiden etenemistä. Kilpailu hankkeista on kiristynyt selvästi ja se näkyy myös hinnoissa. Lisäksi nyt on tärkeää pitää kiinni omasta osaavasta työvoimasta.

QMG:n konsernijohtaja Kimmo Liukkosen mukaan QMG jatkaa kasvuaan yritysostoin.

”Keskitymme kolmeen alueeseen: uudisrakentamisen projekteihin, sellaisiin korjaushankkeisiin, jotka sopivat nykyisiin vahvuuksiimme, sekä talotekniikan huolto-, korjaus- ja modernisointitöihin. LVI-Trion myötä vahvistamme tarjoomaamme asuinrakennusten talotekniikan korjausurakoissa pääkaupunkiseudulla”, Liukkonen toteaa.

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “LVI-Trio saa uuden omistajan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat