Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusala hakee keinoja muovin vähentämiseen asuntorakentamisessa

Premico, Lujatalo, Ara, ympäristöministeriö ja Kuntarahoitus selvittävät yhdessä vähämuovisuuden ja muovin kiertotalouden mahdollisuuksia rakennusteollisuudessa sekä etsivät konkreettisia keinoja näiden saavuttamiseen.

Pilottikohde on ympäristöministeriön laatiman rakentamisen muovitiekartan hanke. Sen toteuttaa Lujatalo, Kuva: Lujatalo Oy

Tiedotteen mukaan Vantaan Koivukylään rakennettavan Premicon ja Lujatalon kerrostalokohteen avulla selvitetään vaikuttavimpia toimenpiteitä, joilla muovien käyttöä voidaan optimoida asuntorakentamisessa.

Projektin tavoitteena on kuvata, miten vähämuovisuus huomioidaan rakennusteollisuudessa tällä hetkellä. Lisäksi tavoitteena on luoda ehdotus toimintatavoista, joita toteuttamalla rakennushankkeiden eri osapuolet voivat edistää vähämuovisuutta omalta osaltaan.

Pilottikohde on Ympäristöministeriön laatiman rakentamisen muovitiekartan hanke. Se on hyväksytty Kuntarahoituksen vihreän rahoituksen piiriin.

Kohde valmistuu vuoden 2021 loppuun mennessä.

Muovitiekartta taustalla

Selvityksen taustalla on kansallinen muovitiekartta, joka otetaan nyt käyttöön rakennushankkeen tasolla.

Tiedotteen mukaan rakennusteollisuus on pakkausten jälkeen toiseksi suurin muovien käyttökohde Suomessa sekä Euroopassa. Arvioiden mukaan rakentamiseen käytetään Suomessa vuosittain yli 20 prosenttia muovien kokonaismäärästä.

Rakennusvaiheen lisäksi muoveja kertyy rakennuksiin jatkuvasti lisää myös käytön aikaisten huoltojen, lisäasennusten ja korjausten yhteydessä.

Tiedotteen mukaan työmailla tapahtuvan erilliskeräyksen lisääminen ja kierrätysasteen nostaminen nykytasosta edellyttää, että rakentamisessa käytetyt muovit tunnistetaan paremmin ja käytettävissä olevat lajitteluratkaisut tunnetaan paremmin.

Esimerkiksi rakennustyömailla syntyvä pakkaamiseen käytettävä kutistekalvo olisi mahdollista kierrättää. Kuitenkin sellaisia rakennusmuoveja, joita ei alunperin ole suunniteltu kierrätettäväksi, on hankalaa kierrättää. Tästä esimerkkinä toimivat useita eri materiaaleja sisältävät komposiitit.

“Tarvitsemme konkreettista ohjeistusta kaikille rakennushankkeissa mukana oleville tahoille, jotta löydämme tapoja vähentää ja tehostaa muovimateriaalin käyttöä. Nämä tavat tulee saada muutettua rakennusalan standardeiksi. Tavoitteena on selvittää, kuinka muovien käytön optimointi ja vähämuovisuus otetaan osaksi päätöksentekoa”, Aran yliarkkitehti Vesa Ijäs sanoo.

Selvitys vähämuovisuuden tilanteesta rakennusteollisuudessa ja muovin kiertotaloutta edistävistä toimintatavoista valmistuu maaliskuussa 2021.

Toimintatavat on tarkoitus ottaa käyttöön laajasti rakennusalalla ja jakaa myös muihin Pohjoismaihin. Projekti on osa Pohjoismaista kiertotalouden LOOP-ekosysteemiä, jonka tavoitteena on toteuttaa konkreettisia kiertotalouden ratkaisuja. Selvityksen toteuttajana toimii Avanto Ventures.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusala hakee keinoja muovin vähentämiseen asuntorakentamisessa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat