Kokeile kuukausi maksutta

Sateiset talvet kasvattavat hulevesien määrää – järjestelmiä ei ole mitoitettu nykyisen suuruisille virtaamille

Hulevesien hallinta on tähän asti otettu tietoiseksi osa-alueeksi vain harvalla työmaalla. Se kuitenkin vaatisi lisää huomiota.

Vantaalaisella logistiikkakeskustyömaalla on kiinnitetty huomiota hulevesien hallintaan rakentamalla erillinen hulevesiallas. Kuva: Matti Vuohelainen

Rakennustyömaiden kuivatuspumppaus voi tilapäisesti kasvattaa valuma-alueelta johdettavien hulevesien määrää. Työmailla ja niiden lähistöllä myös hulevesien laatu heikkenee. Tämä selvisi kahdella rakennustyömaalla tehdyissä tutkimuksissa, joiden mukaan hulevesien kiintoaine- ja fosforipitoisuus kasvoi rakennustöiden alussa, typpipitoisuus puolestaan talonrakennusvaiheessa.

Kaupunkialueiden rakennetuilla pinnoilla muodostuvan pintavalunnan eli hulevesien määrä on kasvanut sitä mukaa, kun talvet ovat muuttuneet lumisateisista vesisateisiksi. Nykyisiä vesihuoltojärjestelmiä ei ole mitoitettu näin suurille virtaamille.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Sateiset talvet kasvattavat hulevesien määrää – järjestelmiä ei ole mitoitettu nykyisen suuruisille virtaamille”

  1. Vuotuiset sademäärät eivät ole kasvaneet. Rakennettu ympäristö laajenee, eikä aikaisemmin rakennetuissa hulevesijärjestelmissä ole voitu ottaa huomioon uusia poisjohdettavia vesimääriä, jotka on aikaisemmin imeytyneet maahan/tulleet viiveellä oleviin järjestelmiin. Vaatii vanhojen järjestelmin saneerausta.

Viimeisimmät näkökulmat