Savonlinnaan rakennetaan massiivipuu- ja hybridirakentamisen koelaboratorio

Vuonna 2023 valmistuva laboratorio mahdollistaa jatkossa myös sertifiointitestauksen.

Savonlinnan teknologiapuisto Nohevaan aletaan ensi vuonna rakentaa massiivipuu- ja hybridirakentamisen laboratoriota. Se erikoistuu suuren mittakaavan puuelementtitestaukseen ja tuotekehitykseen.

Laboratorion varustukseen kuuluu täyden mittakaavan säätestauslaitteisto sekä fysikaalinen laboratorio puutuotteiden soveltavaan tutkimukseen. Sinne luodaan puitteet myös prosessiautomaatiolaboratoriolle, ja maanjäristystestauslaitteiston toteuttaminen myöhemmin on mahdollista. Laboratorio mahdollistaa puu- ja hybridirakenteiden tuotekehitysaikaisen testauksen ja jatkossa myös sertifiointitestauksen.

Uusi laboratorio on kooltaan noin 2 300 neliömetriä ja sen kustannusarvio on noin kuusi miljoonaa euroa.  Vuonna 2023 valmistuvan rakennuksen rakentaa Etelä-Savon kampuskiinteistöt kuntayhtymä, jolta Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk) sitoutuu vuokraamaan tilat. Kuntayhtymä voi saada rakennukseen jopa 60 prosenttia EU-rahoitusta rakennuksen kustannuksista riippuen.

Rakentamiskustannusten lisäksi tulevat laboratorion varustelun kustannukset, jotka ovat 2,7 miljoonaa euroa. Niihin Xamk on saanut rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta 1,9 miljoonaa euroa. Laitevarustelua rahoittavat myös Savonlinnan kaupunki ja alan yritykset.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Savonlinnaan rakennetaan massiivipuu- ja hybridirakentamisen koelaboratorio”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat