Kokeile kuukausi maksutta

Tilastokeskus: Asuntojen hinnat nousivat ripeästi Helsingissä marraskuussa

Pääkaupunkiseudun asunnot olivat marraskuussa vanhoissa osakeasunnoissa kuusi prosenttia korkeammat kuin vuosi sitten. Vantaalla hinnat laskivat.

Vantaan Aerolassa lentokentän kupeessa oli syksyllä 2020 kunnostettu myyntiin Alvar Aallon suunnittelemat rivitaloasunnot. Näkymä erillisrakennukselta talojen väliin jäävälle pihalle.­ Kuva: Mika Ranta / HS

Vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat marraskuussa viime vuoteen verrattuna pääkaupunkiseudulla kuusi prosenttia. Muualla maassa hinnat pysyivät viime vuoden tasolla, Tilastokeskuksen ennakkotiedot kertovat.

Helsingissä marraskuussa vanhojen osakeasuntojen hinta oli 4 652 euroa neliömetriltä. Helsingissä hintaindeksin kuukausimuutos oli marraskuussa 2,5 prosenttia plussalla. Vuosimuutos oli peräti 8,2 prosenttia.

”Hintojen nousu on jatkuvasti Helsinki-vetoista pääkaupunkiseudulla”, Tilastokeskuksen aktuaari Petri Kettunen sanoo.

”Ilmeisesti ihmiset haluavat asua lähempänä keskustaa kuin ennen.”

Kettusen mukaan täytyy mennä heinäkuuhun 2017 asti ennen kuin pääkaupunkiseudun vuosinousu oli suurempaa. Silloin hinnat näyttivät vuositasolla 6,2 prosentin nousua.

”Hintanousu on kiihtynyt syyskuusta lähtien.”

Edelliseen kuukauteen eli lokakuuhun verrattuna hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla 1,7 prosenttia ja laskivat muualla maassa 1,3 prosenttia.

Vanhojen osakeasuntojen kaupat lisääntyivät

Kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin vanhojen osakeasuntojen kauppoja lähes viidennes enemmän kuin vuosi sitten.

Viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat Etelä-, Pohjois- ja Länsi-Suomessa ja laskivat Itä-Suomessa.

Ennakkotietojen mukaan suurista kaupungeista hinnat nousivat viime vuoteen nähden Helsingissä, Tampereella, Espoossa ja Oulussa.

Tampereella vuosinousu oli 7,0 prosenttia, mutta marraskuun kuukausimuutos -1,8 prosenttia.

Espoon ja Kauniaisen seuduilla vuosimuutos oli 4,5 prosenttia ja kuukausimuutos 1,3 prosenttia.

Viime vuoden marraskuuhun verrattuna hinnat laskivat Vantaalla ja olivat viime vuoden tasolla Turussa.

Turussa hinnat ovat laskeneet viime kuukausina kevääseen verrattuna ja hintojen kehitys on ollut erisuuntaista Helsinkiin ja Tampereeseen verrattuna.

Vantaalla marraskuun kuukausimuutos oli 1,4 prosenttia pakkasella. Vuosimuutoslukema on -1,6 prosenttia.

Myös Oulussa nähtiin marraskuussa hyppäys vanhojen osakeasuntojen hinnoissa. Kuukausimuutos oli 5,1 prosenttia.

Kehyskunnat eli Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Riihimäki, Sipoo, Tuusula ja Vihti pysyivät marraskuussa asuntojen hinnoissa lähes ennallaan. Vanhojen osakeasuntojen hinnat näyttivät –0,1 prosentin kuukausimuutosta vuosinousun ollessa 2,8 prosenttia.

Turussa laskua kauppamäärissä

Tammi–marraskuussa kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjen asuntokauppojen määrät ovat nousseet Espoossa ja Oulussa sekä kehyskunnissa ja laskeneet eniten Turussa.

Ennakkotietojen mukaan tammi–syyskuussa asuntokauppoja tehtiin 12 miljardilla eurolla, mikä on noin viisi prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Pääkaupunkiseudulla kaupan arvo on noin seitsemän prosenttia ja muualla maassa noin kaksi prosenttia viime vuotta suurempi.

Osakeasuntojen hintojen kuukausitilaston ilmestyessä siinä on mukana tuoreimman tilastokuukauden osalta noin 70 prosenttia kaikista kaupoista, Tilastokeskus kertoo.

Kiinteistönvälittäjien kautta myytyjen vanhojen osakeasuntojen lukumäärät ja myyntiajat perustuvat Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton hintaseurantapalvelun tietoihin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tilastokeskus: Asuntojen hinnat nousivat ripeästi Helsingissä marraskuussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat