Kokeile kuukausi maksutta

30-luvun tyttökoulu Helsingin keskustassa peruskorjataan takaisin koulukäyttöön

Rakennuksen on määrä toimia koulujen väistötiloina 2030-luvulle asti.

Myös rakennuksen vuonna 1999 valmistunut lisärakennus peruskorjataan. Kuva: Parviainen Arkkitehdit.

Yhteiskuntakiinteistöihin sijoittava Hemsö aloittaa laajan peruskorjauksen Arkadiankatu 24:ssä sijaitsevassa entisen tyttökoulun kiinteistössä. Rakennuksessa on viimeksi toiminut Aalto-yliopisto.

Peruskorjauksessa uusitaan kaikki kevyet rakenteet ja pintarakenteet. Lisäksi koko talotekniikka uusitaan, sekä alkuperäiselle rakentamisajalle tyypilliset kaksoislaattavälipohjat korjataan ja haitalliset aineet puretaan pois.

”Alkuperäisen rakennuksen henkeä noudatetaan pitkälle esimerkiksi tilajärjestysten osalta. 30-luvun rakennuksessa säilyvät perinteiset luokkatilat. Laajennusosaan tulee avoimempaa opetustilaa, joka soveltuu monimuotoiseen käyttöön ja muuntuu tarpeen mukaan”, Hemsön projektikehitysjohtaja Simo Karjalainen kertoo tiedotteessa.

Hemsö aikoo lisäksi entisöidä osan rakennuksen vanhoista kattomaalauksista ja kuva-aiheista. Maalaukset ovat aikakautensa koulumaailmalle tyypillisiä. Niiden aiheet ja symbolit viittaavat muun muassa oppimiseen, sivistykseen ja kulttuuriin.

Peruskorjaus toteutetaan tavoitehintaisena projektinjohturakkana. Pääurakoitsijaksi on valittu Lujatalo, ja arkkitehtisuunnittelusta vastaa Parviainen Arkkitehdit. Peruskorjaus valmistuu aikataulun mukaan kesällä 2022.

Vuonna 1930 valmistunut Hjalmar Åbergin suunnittelema nelikerroksinen koulurakennus palautetaan Helsingin kaupungin koulujen käyttöön. Hemsö ja Helsingin kaupunki ovat tehneet talosta 15 vuoden vuokrasopimuksen, ja talon on määrä toimia eri koulujen väistötilana 2030-luvun alkupuolelle asti. Ensimmäisenä rakennukseen muuttaa Taivallahden peruskoulu.

Rakennuksessa on Ruotsalaisen tyttökoulun lisäksi toiminut Helsingin ruotsalainen yhteislyseo, Helsingin ranskalais-suomalainen koulu, Hanken ja Helsingin kauppakorkeakoulu. Lisäksi siinä on toiminut sotasairaala. Rakennuksessa on tehty peruskorjaukset vuosina 1967 ja 1999. Jälkimmäisen yhteydessä rakennukseen tehtiin laajennusosa, joka nyt myös peruskorjataan.

Hemsö omistaa Suomessa noin 100 000 neliötä oppilaitoskiinteistöjä, joihin kuuluvat myös muun muassa Taideyliopiston kampukset Töölössä ja Sörnäisissä, Åbo Akademin kiinteistö Vaasassa, Satakunnan ammattikorkeakoulun kampus Porissa, lukiokiinteistö Jyväskylässä sekä Arkadiankatu 28:n kiinteistö, joka on Hankenin käytössä. Lisäksi Hemsö rakennuttaa paraikaa uutta konservatoriota Joensuuhun.

Arkadiankatu 24 on Hemsön ensimmäinen peruskoulukohde Suomessa. Kaikkiaan Hemsön omistuksessa on 53 peruskoulukiinteistöä ja 20 lukiota.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “30-luvun tyttökoulu Helsingin keskustassa peruskorjataan takaisin koulukäyttöön”

  1. Hieno rakennus. No laajennusosa….samalla rahalla olisi tehnyt vieläkin paremmin vanhaan osaan sopivan. Mutta ehkä uuden osan on tarkoituskin erottua uudeksi osaksi. Kaksoislaattavälipohjat: pidetään siis itsestään selvänä, että ne ovat epäterveellisiä ja pilalla. Näitä epäterveellisiä välipohjia on kymmenissä tuhansissa suomalaisissa vanhoissa kerrostaloasunnoissa suurissa kaupungeissa. Tampereella purettiin hiljattain iso taloyhtiö os. Otavallankatu 8. Ei kuulemma kannattanut korjata, jota asiaa ei voi hevin uskoa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat