Kokeile kuukausi maksutta

PTT ennustaa Suomen talouden toipuvan muuta Eurooppaa nopeammin

Pellervon taloustutkimus PTT arvioi, että Suomi näyttää selviävän koronaviruksen aiheuttamasta talouden taantumasta muuta Eurooppaa paremmin.

Kuva: Rio Gandara / HS

Tänä vuonna talous kasvaa PTT:n ennusteen mukaan 2,5 prosenttia.

PTT ennustaa, että Suomen talous pääsee koronapandemiaa edeltäneelle kasvu-uralle ensi vuoden aikana. Tämä johtuu siitä, että Suomessa koronan aiheuttamat talousvaikutukset jäivät muuta Eurooppaa vähäisemmiksi.

PTT:n ennusteen mukaan bruttokansantuotteen volyymi kasvaa tänä vuonna 2,5 prosenttia ja ensi vuonna 3,5 prosenttia. Epävarmuus on kuitenkin poikkeuksellisen suurta.

”Suomen talous näyttäisi toipuvan varsin hyvin kotitalouksien säästöillä, vientikysynnällä ja tiedossa olevalla elvytyksellä. Jos nopea kasvu ei kuitenkaan toteudu viimeistään kesällä, aiemmalle kasvu-uralle ei päästä ilman lisäelvytystä”, sanoo PTT:n ennustepäällikkö Janne Huovari tiedotteessa.

PTT ennustaa, että Suomen vienti lähtee nopeaa nousuun jo tänä vuonna, koska kysyntä Aasiassa ja Yhdysvalloissa kasvaa. PTT:n mukaa Suomella ei ole myöskään hintakilpailukyvyn ongelmia, jotka rajoittaisivat kasvua.

Eurooppa on jäämässä Yhdysvaltojen ja Aasian kasvusta. Yhdysvaltoja nostaa erityisesti voimakas talouselvytys, mikä luo myös riskejä talouden ylikuumenemisesta.

Huovari ei kuitenkaan usko pysyvään inflaation nousuun. Sen sijaan hintapiikki varmasti tulee, koska kysyntä kasvaa nopeasti, kun kansalaiset saadaan rokotettua.

Työllisyys laskee PTT:n ennusteen mukaan vielä alkuvuodesta, mutta toipuu loppuvuonna ja ensi vuonna. Ensi vuoden lopulla työllisyys nousee PTT:n ennusteen mukaan noin 73 prosenttiin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “PTT ennustaa Suomen talouden toipuvan muuta Eurooppaa nopeammin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat