Kokeile kuukausi maksutta

Uusiutuvat energianlähteet saavat ison potin elpymisrahastosta

Rakennuskannan ilmasto- ja ympäristövaikutusten pienentämiseen on varattu 110 miljoonaa euroa.

Elpyisrahastosta on luvassa rahaa muun muassa merituulivoimaan ja sähköverkkoihin. Kuva: Kai Tirkkonen / HS

Suomi aikoo käyttää leijonaosan EU:n elpymisrahastosta saamastaan noin 2,1 miljardista eurosta päästövähennyksiin. Valtiovarainministeri Matti Vanhasen mukaan kestävän kasvun ohjelman toimenpiteillä vähennetään Suomen hiilidioksidipäästöistä noin kolme miljoonaa tonnia, mikä vastaa noin kuutta prosenttia Suomen vuosittaisista kokonaispäästöistä.

Suomen kestävän kasvun ministeriryhmä esitteli alustavan elpymis- ja palautumissuunnitelman tiedotustilaisuudessa maanantaina. Suunnitelman mukaan energiansiirtoon ja -jakeluun sekä uusiutuvan energian käyttöönottoon kohdennettaisiin 310 miljoonaa euroa.

Vanhasen mainitsemia energianlähteitä, joihin kohdistettavilla investoinneilla on mittavia vaikutuksia, olisivat merituulivoima, biokaasu ja muut uusiutuvat polttoaineet, lämmön talteenotto sekä geolämpö.

Teollisuuden uudistuksiin kohdennettaisiin 332 miljoonaa euroa. Summa pitää sisältään muun muassa investointeja vetyteknologiaan, hiilidioksidin käyttöönottoon sekä kiertotalousinvestointeihin ja teollisuuden prosessien sähköistämiseen.

Rakennuskannan ilmasto- ja ympäristövaikutusten pienentämiseen on varattu 110 miljoonaa euroa. Se sisältää investointiohjelman kiinteistö- ja rakennusalan ilmastonmuutoshaasteisiin sekä tukea erillistalojen öljylämmityksestä luopumiseen.

Liikenteen lataus- ja tankkausinfrastruktuurin investointeihin olisi luvassa 40 miljoonaa euroa.

Digitaaliseen infrastruktuuriin suunnitelmassa on varattu 135 miljoonaa euroa. Se sisältää investointeja rautatieverkon digitalisaatioon sekä viestintäverkkojen laatuun ja saatavuuteen.

Investointeja myös työllisyyteen ja soteen

Kestävän kasvun ohjelma koostuu neljästä pilarista, jotka ovat vihreä siirtymä, digitalisaatio, työllisyys ja osaaminen sekä sosiaali- ja terveyspalvelut. Digitaalisaation edistämiseen on varattu Suomen elpymisrahaston kautta saamista rahoista 217 miljoonaa, työllisyyteen ja osaamiseen 636 miljoonaa sekä sosiaali- ja terveyspalveluille 400 miljoonaa.

Ministeriryhmän mukaan suunnitelman mukaiset toimet lisäävät työllisyyttä 10 000 hengelllä, vivuttavat yksityisiä investointeja kolmella miljardilla eurolla ja nostavat Suomen bruttokansantuotetta puolella prosenttiyksiköllä.

Suomi toimittaa ohjelman EU-komission arvioitavaksi huhtikuussa. Lopullisen siunauksen sille antaa EU:n neuvosto. Hankepäätösten aika on sen jälkeen, kun rahoitus on siirtynyt osaksi Suomen kansallista talousarviota.

Lopullinen EU-rahoituksen määrä selviää kesällä 2022.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Uusiutuvat energianlähteet saavat ison potin elpymisrahastosta”

  1. Käsittämätöntä. Tulee mieleen Neuvostoliiton kunniakkaat päivät. Musta on valkoista. Fantastisen mahtavaa, rahaa virtaa Brysselistä uusiutuvaan viherhuumaan. Ikiliikkuja on keksitty, ikuisesti saatte kaataa rahaa eurostoliiton kitaan. Tehoton viherhömppäbyrokratian kyllästämä koneisto vie teiltä kaiken.

    1. Lienee syytä lisätä, että me saamme maksaa tästä potista enemmän, kuin jos ostaisimme rahaa markkinoilta lähes nolla korolla. Nyt 30-vuoden lainan vuosikorko on n 4,2% luokkaa. Markkinoilta saisimme 10-vuoden velkakirjoja negatiivisella korolla. Eli käytännössä me päätämme maksaa järjetöntä korkoa samalla kun voisimme saada saman ilmaiseksi ja tätä hehkutetaan jonakin ihmetekona….

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat