Kiinteistö- ja rakennusalan yritykset ovat hakeneet poikkeuksellisen vähän Valtiokonttorin koronatukea

Valtiokonttorin tilastojen mukaan kiinteistö- ja rakennusalan yritykset ovat selvinneet toistaiseksi koronapandemiasta alle 30 prosentin liikevaihdon laskulla, sillä valtiolta haettavan kustannustuen hakijoissa on ollut erittäin vähän kira-alan yrityksiä.

Tautitilanne on vaikeutunut kuluvana vuonna rakennustyömailla. Kuva: Kimmo Penttinen

Parhaillaan on käynnistymässä koronatuen kolmas hakukierros. Yrityksille on tähän mennessä maksettu kustannustukea yli 300 miljoonaa euroa. Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille ja yhdistyksille, joiden liikevaihto on pudonnut yli 30 prosenttia koronaviruksen vuoksi. Tuella korvataan vaikeasti sopeutettavia kustannuksia.

”Kiinteistö- ja rakennusalan yritykset ovat hakeneet tukea poikkeuksellisen vähän, kun alan yritysten lukumäärä suhteutetaan hakijoiden määrään. Hakijoiden joukosta vain 1,2 prosenttia on ollut kiinteistö- ja rakennusalan yrityksiä”, Valtiokonttorin palvelujohtaja Mari Selviranta kertoo.

Toisella kierroksella eniten tukea maksettiin ravitsemistoimialalle ja matkatoimistojen sekä matkanjärjestäjien aloille. Lukumäärällisesti eniten hakijayrityksiä oli maaliikenne ja putkijohtokuljetuksen sekä ravitsemistoiminnan toimialoilta. Keskimääräinen tukisumma oli 23 210 euroa.

Toisen kierroksen hakemuksia saapui yhteensä reilut 18 000 kappaletta. Myönteisen tukipäätöksen sai 38 prosenttia hakijoista.

Toisella kierroksella tammikuun loppuun mennessä 853 kiinteistö- ja rakennusalan yritystä haki koronatukea. Hakemuksista hyväksyttiin reilu viidennes ja keskimääräinen tukisumma oli 14 066 euroa. Eniten tukea annettiin myönnettiin arkkitehti-, insinööri- ja teknisten palvelualojen yrityksille. Toiseksi eniten saivat erikoistuneen rakennustoiminnan yritykset. Kolmanneksi eniten saivat talonrakentamisalan yritykset. Maa- ja vesirakentamisen alan yritysten osuus oli hyvin pieni.

”Olemme kovasti kannustaneet yrityksiä hakemaan tukea, jos ne ovat ajautuneet vaikeuksiin koronan vuoksi. Kyseessä on yrityksille maksuton tuki, jota kannattaa hakea, jos ehdot täyttyvät”, Selviranta sanoo.

Suurin osa tuetuista tammikuun loppuun mennessä hakeneista rakennusalan yrityksistä työllisti alle kymmenen työntekijää ja pienten yritysten hakemuksista hyväksyttiin joka viides. Keskisuurten yritysten, jotka työllistävät 10-40 henkeä, hakemuksia saapui alle sata ja niistä hyväksyttiin 27 prosenttia. Yli 50 henkeä työllistävien yritysten hakemuksista kaikki hylättiin.

Tyypillisimmät tuen hylkäämissyyt olivat liikevaihdon alle 30 prosentin lasku, maksettava summa oli alle 2 000 euroa, verottajalta saatu tieto esteestä ja myynnin laskulle ei ole esitettu koronaviruksesta johtuvaa syytä.

Kustannustuen kolmas hakukierros käynnistyy yrityksille 27.4.

 

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Kiinteistö- ja rakennusalan yritykset ovat hakeneet poikkeuksellisen vähän Valtiokonttorin koronatukea”

 1. Keskimääräiset tukisummat ovat niin pieniä että ei niillä mikään yritys pelastu. Eikä valtio voi kaikkia yrityksiä pelastaakaan. On tässä sekin vaara, että ne, jotka tukea tarvitsevat, eivät sitä enää jaksa hakea ja tuki valuu hyvinvoiville hessuille.

  1. Lapinmatkailulle ensin ja jämät muille. Pienet yritykset jäävät haaviauki toteamaan suurta kusetusta.

   1. Lapin matkailu ei vaikuta saaneen kovin suuria koronatukia. On Lapin matkailuyrityksiäkin tuen saajien joukossa, mutta matkailu- ja ravintola-alan tuen kohteista euromääräisesti suurin osa vaikuttaa olevan kyllä rekisteröity yliopistokaupunkeihin ja niiden lähikuntiin. Niistä on paljon niin ravintoloita, kauppoja, hotelleja kuin esimerkiksi taksiyrityksiäkin tuen saajina.

    Pitkä listaus tuen saajista löytyy tästä, joka kattaa huhti-marraskuun 2020 koronatuet:
    https://www.ely-keskus.fi/documents/10191/40756064/My%C3%B6nteiset+koronap%C3%A4%C3%A4t%C3%B6kset+12_11_2020+asti.xls/f7aea06a-7880-e23a-beb5-fc7c9c695faa?t=1605253439855

    Asuin- ja muiden rakennusten rakentamisen yrityksiä ovat yritykset 186-740. Toki riippuu, mitä pitää rakennusalan yrityksenä. Esim. arkkitehtipalveluita ovat yritykset 134-183, kiinteistöjen isännöintiä harjoittavia ovat yritykset 3991-4040, listalla on joukko kiinteistönhoitotoimijoita, kiinteistönvälittäjiä, yritykset 14460-14483 ovat rakennuskoneiden vuokraajia, 14484-14488 rakennusmuovien valmistajia, rakennuspaikan valmistelutyöyrityksiä ovat yritykset 14489-14613, rakennuttaija yritykset 14670-14806, rautakauppoja ja siihen liittyviä tukkuja yritykset 14813-14912. Tukea on saanut linkatun listan mukaan yhteensä 22532 yritystä.

    Uusi tuki on taas valmisteilla, joten tuensaajalistat pidentynevät kohta vielä lisää.

 2. Keskon ruokakaupat sitä tukea tarvitsee, joutuvat myymään aivan polkuhinnoilla korona-aikaan, ei Keskokaan voi loputtomasti puoli-ilmaista tavaraa jakaa asiakkaille, tukea on heille saatava.

 3. tuen saaja joutuu avaamaan kokovartalonsa , jossa jokaista syylää ihmetellään ja syöväksi epäillään, ja ihmettelijät ovat virkahenkilöitä, siis mitään tietämättömiä hidasteita.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat