Kokeile kuukausi maksutta

Konesalin hukkalämpö siirretään kotien lämmitykseen Helsingissä

Helsingin Pitäjänmäessä sijaitsevan datakeskuksen hukkalämpö siirtyy kaukolämpöverkkoon vuodesta 2022 alkaen.

Telian datakeskus Pitäjänmäessä. Kuva: Telia
Kuuntele juttu

Telia ja energiayhtiö Helen ovat sopineet, että Telian Pitäjänmäessä sijaitsevan datakeskuksen hukkalämpö siirtyy kaukolämpöverkkoon kesäkuusta 2022 alkaen. Datakeskuksen hukkalämmöllä voitaisiin lämmittää jopa yli 20 000 helsinkiläisen kodit. Samalla se korvaa fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

”Datakeskuksen keskeinen sijainti mahdollistaa erinomaisesti hukkalämmön toimittamisen kaukolämpöverkkoon”, sanoo Telian vastuullisuusjohtaja Eija Pitkänen Helenin tiedotteessa.

Kaukolämpöjärjestelmässä on tapahtumassa muutos keskitetystä lämmöntuotannosta kohti hajautettua järjestelmää, jossa asiakkaat voivat toimia sekä kuluttajina, että tuottajina. Konesalit ovat erinomainen lämmönlähde, koska ne tuottavat lämpöä tasaisesti vuoden ympäri. Lämpöpumpun avulla datakeskuksesta saadaan vähintään 1,3 kertaa enemmän lämpöä, kuin mitä se kuluttaa sähkönä.

”Konesalit ovat erinomainen alueellinen lämmönlähde, joita haluamme ja etsimme aktiivisesti lisää. Tarjoamme jo nyt asiakkaillemme uusiutuvaa lämpöä, ja Helenin kaukolämpö tulee olemaan kokonaan hiilineutraalia viimeistään vuonna 2035, sanoo johtaja Anu-Elina Hintsa Helenistä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Konesalin hukkalämpö siirretään kotien lämmitykseen Helsingissä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat