Kokeile kuukausi maksutta

Markku Moilasen ensimmäinen kvartaali alkoi järjestelyillä -muutoksia tulossa erityisesti infrapuolelle

Markku Moilanen aloitti YIT:ssä työnsä antamalla potkut infrakentamisen vetäjälle. Ensimmäisen kvartaalin tulostiedot vahvistavat infrakentamisen ongelmat. Asuntopuoli vetää hyvin ja aiemmin ongelmallinen toimitilapuolikin alkaa vakiintua.

Markku Moilanen aloitti YIT:n toimitusjohtajana keväällä. Kuva Matti Vuohelainen.

YIT:n liikevoittoprosentti parani vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä 2,4 prosenttiin, kun se vuosi sitten oli miinuksella 0,4 prosenttia.

Asumisen segmenttien hyvä tuloskehitys jatkui ja  vahva asuntomyynti johti ennätysmatalaan valmiiden myymättömien asuntojen määrään. Toimitilat-segmentin tulos vakaantui.

Infran tuloksen tappiollisuutta saattoi odottaa sen vetäjän saaminen potkujen jälkeen. Kausiluontoisia tappioita syvensi joidenkin projektien kateheikennykset.

”Arvioimme Infra-segmentin strategian huolellisesti. Segmentin tuloskehitys ei ole ollut tyydyttävällä tasolla ja on selvää, että muutokset ovat tarpeen”, toimitusjohtaja Markku Moilanen kertoi tilinpäätöstiedotteessa.

”Teemme välittömästi nopeita ja täsmällisiä toimenpiteitä kolmella osa-alueella: projektinhallinta, toimintamallimme ja Infra-liiketoiminta. Ongelmat projektinhallinnassa ovat johtaneet merkittäviin tappioihin useissa projekteissa parin edellisen vuoden aikana. Vakauttaaksemme toimintaamme yhtiö on jo aloittanut päättäväisiä toimenpiteitä kehittääkseen ja ottaakseen käyttöön uusia projektinjohtamiskäytäntöjä. Tulokset ovat olleet lupaavia erityisesti Toimitilat-segmentissä.”

Vuoden 2021 ensimmäisen neljänneksen lopussa YIT:n tilauskanta oli 3 716 miljoonaa euroa (31.12.2020: 3 528). Tilauskanta pysyi vakaana Kiinteistöt-segmentissä ja nousi kaikissa muissa segmenteissä.

Konsernin liikevaihto oli 606 miljoonaa euroa (708). Liikevaihto laski Toimitilat-, Asuminen Venäjä- ja Infra -segmenteissä. Asuminen Venäjä -segmentissä vertailukausi sisälsi 57 miljoonan euron positiivisen vaikutuksen muutoksesta ajan kuluessa tulouttamiseen. Asuminen Suomi ja CEE- ja Kiinteistöt -segmenttien liikevaihto kasvoi.

Odotukset vuodelle 2021 ovat vaihtelevat, mutta positiiviset.

Asuminen Suomi ja CEE -segmentissä vuoden 2021 asuntovalmistumisten odotetaan vähenevän vuoteen 2020 verrattuna ja vuosineljännesten välisen vaihtelun olevan suurta. Toisen vuosineljänneksen valmistumismäärien odotetaan kasvavan ensimmäiseltä neljännekseltä, mutta laskevan jälleen selvästi kolmannella neljänneksellä. Neljännen vuosineljänneksen valmistumisten odotetaan olevan korkealla tasolla.

Koko vuoden osalta Asuminen Venäjä -segmentin hyvän operatiivisen toiminnan arvioidaan jatkuvan. Toimi-tilat-segmentissä kehityksen odotetaan vakaantuvan. Infra-segmentin projektinhallintahaasteet rasittavat tulosta, mutta niiden odotetaan tulevan ratkaistuksi vuoden edetessä. Kiinteistöt-segmentissä portfolion kehittämisen odotetaan jatkuvan.

YIT odottaa konsernin koko vuoden 2021 oikaistun liikevoiton olevan korkeampi kuin vuonna 2020 (85 miljoonaa euroa).

Markkinat reagoivat YIT:n osavuosikatsaukseen yli 6 prosentin osakekurssin nousulla, perjantaina klo 11.30.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Markku Moilasen ensimmäinen kvartaali alkoi järjestelyillä -muutoksia tulossa erityisesti infrapuolelle”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat