Kokeile kuukausi maksutta

”Rahoitusta ei tule säännellä turhan tiukasti” – Rakennusteollisuus perää hallitusta varmistamaan asuntotuotannon jatkuvuuden

Rakennusteollisuus RT lähettää terveiset budjettiriiheen valmistuvalle hallitukselle. Nyt olisi aika muuttaa hyvät aikomukset teoiksi.

Kuva: Liisa Takala

Rakennusteollisuus RT odottaa budjettiriihestä ratkaisuja, joilla edistetään tki-hankkeita, kuntien investointeja ja korjausrakentamista, asuntomarkkinoiden toimivuutta sekä liikenneverkon kehittämistä.

”Hallituksella on ainakin paperilla monia hyviä ja kannatettavia tavoitteita ja aikomuksia. Puheet eivät kuitenkaan riitä, vaan nyt viimeistään tarvitaan vaikuttavia päätöksiä tavoitteiden saavuttamiseksi”, Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell sanoo.

”Ilmastotavoitteiden osalta kunnianhimo on jo korkealla. Samalla, kun kirimme ilmastotavoitteitamme, miksemme edistäisi myös työllisyystavoitteitamme? Nämä kaksi tavoitetta eivät sulje toisiaan pois. Rimaa pitää kuitenkin nostaa niin, että tehdyt toimet lisäävät aidosti työllisyyttä ja käynnistävät konkreettisia kilpailukykyä parantavia investointeja.”

Tutkimusten mukaan rakennettu ympäristö tuottaa yli kolmanneksen Suomen ilmastopäästöistä ja energiankulutuksesta.

”Rakennusalalla on tehty pitkään kehitystyötä uusien vähähiilisten rakennusmateriaalien ja -tapojen kehittämiseksi. Olemme esimerkiksi esitelleet ympäristöministeriölle vähähiilisen betonin ohjelman, johon kaivataan myös julkista puolta mukaan. On välttämätöntä, että myös valtion suunnalta panostetaan alan tutkimus, kehittämis- ja innovaatiohankkeisiin”, Randell sanoo.

Hän muistuttaa, että nykyisen rakennuskannan lämpötaloudellinen kunto puolestaan määrittää pitkälti, saavutetaanko asetetut päästötavoitteet. RT ehdottaakin kunnille investointipakettia ja yksityiseen korjausrakentamiseen tukipakettia. Niiden avulla saadaan vauhditettua rakennusten energiatehokkuutta sekä vähäpäästöisiin energiamuotoihin siirtymistä

”Liian kireä sääntely aiheuttaisi suuria epävarmuuksia”

Asuntotuotantotavoitteen toteutumisen kannalta ratkaisevaa on riittävä tonttitarjonta ja sujuva kaavoitus, Randell huomauttaa. Hänestä nyt pitäisi varmistaa asuntorakentamisen jatkuvuuden edellytykset kaikin mahdollisin tavoin.

”Asuntorakentamisen rahoitusta ja asuntolainoitusta ei tule säännellä turhan tiukasti, mitä julkisuudessa esitetyt suunnitelmat käytännössä tarkoittaisivat. Liian kireä sääntely aiheuttaisi suuria epävarmuuksia rakentamiseen sekä sitä kautta työllisyyteen ja suomalaisten asumiseen.”

Randell patistaa hallitusta viimein tekemään päätöksiä suomalaisen elinkeinoelämän kannalta keskeisten infrahankkeiden osalta.

”Suuret raideinvestoinnit on saatava liikkeelle ja elinkeinoelämän kannalta kriittisten Kirjalansalmen siltojen sekä Luumäen kaksoisraiteen parantaminen on vietävä viipymättä maaliin. Kriittistä on varmistaa 12-vuotisen liikennejärjestelmäsuunnitelman rahoitus ja huolehtia siitä, että myös maamme tieverkkoa kehitetään jatkossakin.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “”Rahoitusta ei tule säännellä turhan tiukasti” – Rakennusteollisuus perää hallitusta varmistamaan asuntotuotannon jatkuvuuden”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat