Kokeile kuukausi maksutta

Tampereen Areenan massaturvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota – avauspuomit nopeuttavat evakuointia

Tampereelle joulukuussa valmistuvan uuden areenan turvallisuusjärjestelyt ovat maailman huippuluokkaa.

Kenttänäkymä joulukuussa valmistuvasta areenasta. Kuva: Uros live

Abloy ja Tampereelle joulukuussa valmistuva Tampereen Areena ovat sopineet turvallisuus- ja kulunhallintaratkaisujen toimittamisesta elämyskeskukseen.

”Olemme avaamassa 15 000-paikkaisen areenan joulukuussa. Hankkeen edetessä olemme hakeneet kumppaneita kiinteistön eri toimintoihin, ja nyt on turvallisuuden ja liikkumisen vuoro. Turvallisuus ja kulunhallinta on tämänkokoiselle tapahtumapaikalle mitä kriittisimpiä tekijöitä”, Areenan toimitusjohtaja Marko Hurme kertoo.

Areenasta suunnitellaan erilaisine palveluineen elämyskeskusta, joka on auki vuoden jokaisena päivänä.

”Areenan turvallinen aukipitäminen ympärivuorokautisesti vaatii huipputason kulunhallinnan. On esimerkiksi pystyttävä erottelemaan kaikille kansalaisille koko ajan avoimet alueet tiloista, joihin pääsee vain tapahtumalipulla tai aitio- tai hotellivarauksella”, areenan kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Jani Helenius sanoo.

Areenalta poistuminen nopeasti ja turvallisesti mahdollisissa hätätilanteissa on tapahtumakeskuksen tärkeimpiä seikkoja. Esimerkiksi poistumisreittien ovet varustetaan avauspuomeilla. Samanlainen ratkaisu on käytössä myös esimerkiksi Helsingin Olympiastadionilla.

Lukittavia pisteitä uudelle areenalle syntyy tuhansia. Pelkästään aitiokerroksessa on yli 100 lukkoa. Olympiastadionilla lukittavia pisteitä oli tuhansia.

Tampereella on tehty lukuisia erilaisia tietokonesimulointeja turvallisuuden kehittämiseksi ja varmistamiseksi. Vaikka ne toteutuvatkint mallinnuksilla optimaalisissa oloissa, niiden tuloksia voidaan käyttää suuntaa antavina.

”Rakennusvaiheen simulaatioissa on todettu, että areenan permantotasolta saadaan 4 500 ihmistä ohjattua pois permannolta alle kuudessa minuutissa. Koko areenan saadaan vastaavasti tyhjennettyä optimaalisessa tilanteessa noin kymmenessä minuutissa. Tämä ei onnistuisi ilman toimivia avausmekanismeja poistumisreiteillä. Lisäksi areenalla vierailee valtiotason vieraita, ja myös siksi on tärkeä hallita sekä valvoa kulkua eri tiloissa”, Helenius tarkentaa.

Heleniuksen mukaan muihin areenoihin verrattuna Tampereella on evakuointien suhteen parempi tilanne, sillä areena sijaitsee kokonaan maan pinnalla. Poistumistiet johtavat suoraan kansitasolle eikä poistumisreiteille tarvitse kulkea portaita ylöspäin.

Paloturvallisuus varmistetaan esimerkiksi palonsulku- ja oviautomatiikalla. Se sujuvoittaa lisäksi päivittäistä liikkumista tiloissa.

Abloy on viime vuosina toteuttanut kulunhallinta- ja turvallisuusratkaisuja monille tapahtuma-areenoille. Viime vuonna yhtiö kertoi yhteistyöstään uudistetun Olympiastadionin kanssa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tampereen Areenan massaturvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota – avauspuomit nopeuttavat evakuointia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat