Kokeile kuukausi maksutta

Vaalan vankilan rakentaminen alkaa heinäkuussa

Vankilan rakentaminen toteutetaan heinäkuun 2021 ja helmikuun 2024 välisenä aikana.

Kuva: Linja Arkkitehdit

Senaatti-kiinteistöt käynnistää uuden vankilan rakentamisen Vaalaan Pohjois-Pohjanmaalle Rikosseuraamuslaitoksen käyttöön. Työt alkavat tänä kesänä maanrakennustöillä, ja varsinaiset rakennustyöt alkavat alkuvuonna 2022. Uusi vankila otetaan käyttöön keväällä 2024, jonka jälkeen nykyinen toiminta Vaalassa sijaitsevassa Pelson vankilassa päättyy.

Uusi vankila on satapaikkainen ja tarkoitettu miehille. Se sijaitsee noin 1,2 kilometrin päässä keskustaajaman pohjoispuolella. Suunnittelu perustuu uudistettuun vankilakonseptiin, joka on kehitetty yhteistyössä Rikosseuraamuslaitoksen ja Senaatti-kiinteistön asiantuntijaverkoston kanssa.

”Hämeenlinnassa avattiin marraskuussa 2020 ensimmäinen konseptin mukainen vankila naisille, joten Vaalaan saadaan ensimmäinen konseptin mukainen vankila miehille. Olemme huomioineet suunnittelussa Hämeenlinnasta saatuja käyttökokemuksia, jotka ovat pääosin olleet hyviä”, Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Juha Keränen sanoo.

Nykyisessä Pelson vankilassa on todettu sisäilmaongelmia ja osa sen tiloista on poissa käytöstä. Pelson vankilan toiminta siirtyy kokonaisuudessaan uuteen Vaalan vankilaan.

Vaalan vankilan tontin pinta-ala on noin 26 hehtaaria, ja rakennushankkeen bruttoala on noin 9 500 bruttoneliömetriä. Vankilaan saadaan kattavat ulkoilualueet, joissa on mahdollisuus ulkoiluun, liikuntaan sekä kaupunkiviljelyyn. Lisäksi Järvikyläntien varteen rakennetaan uusi kevyenliikenteenväylä sekä linja-autopysäkki. Hankkeen rakentamisen kokonaiskustannusarvio on 38 miljoonaa euroa.

Senaatti panostaa rakennuksen mahdollisimman pieneen hiilijalanjälkeen.

”Painopisteenä ovat kiinteistökannan energiankulutuksen vähentäminen ja ympäristökuormituksen minimointi. Kiinteistöön tulee esimerkiksi maalämpöjärjestelmä, ja sähköä tuotetaan katolle asetettavien aurinkopaneelien energialla”, Keränen sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vaalan vankilan rakentaminen alkaa heinäkuussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat