Kokeile kuukausi maksutta

YIT:n asuntorakentaminen pysynyt vahvana – Infra-liiketoiminnalle haetaan uutta suuntaa

Asumisen segmentin hyvä tulos tuki koko konsernin kannattavuutta. Konsernin oikaistu liikevoitto parani 30 miljoonaan euroon vertailukauden 5 miljoonasta.

Markku Moilanen aloitti YIT:n toimitusjohtajana keväällä. Kuva Matti Vuohelainen.

Rakennusyhtiö YIT:n huhti-kesäkuun liikevaihto kasvoi edellivuoden vastaavasta ajankohdasta 4,7 prosenttia ja oli 733 miljoonaa euroa. Sitä vastoin tilauskanta supistui 4,5 prosenttia 3 890 miljoonaan euroon.

Ensimmäiseen neljännekseen verrattuna tilauskanta pysyi vakaana Kiinteistöt-segmentissä ja nousi kaikissa muissa segmenteissä.

Liikevaihto kasvoi Asuminen Suomi ja CEE-, Asuminen Venäjä- ja Kiinteistöt -segmenteissä, mutta laski Infra- ja Toimitilat -segmenteissä.

Konsernin oikaistu liikevoitto nousi 30 miljoonaan euroon ja oikaistu liikevoittoprosentti 4,1 prosenttiin.

Tulos parani Asuminen Suomi ja CEE-, Toimitilat-, Asuminen Venäjä- ja Kiinteistöt -segmenteissä, mutta laski Infra-segmentissä.

YIT:n liikevoitto oli 25 miljoonaa euroa.

Yhtiö itse kuvaa toisen neljänneksen tulosta tyydyttäväksi. Toimitusjohtajana huhtikuussa aloittaneen Markku Moilasen mukaan neljännes sujui monella tapaa yhtiön toiveiden mukaan.

“Aloitimme nopealla aikataululla välittömät toimenpiteet suoritustemme parantamiseksi, ja kehitys on ollut lupaavaa”, Moilanen toteaa tulostiedotteessa.

YIT:n rahavirta oli keväällä vahva, minkä ansiosta yhtiön nettovelka laski 353 miljoonaan euroon. Erityisen hyvin on mennyt asumisen segmentillä, mikä tuki koko konsernin kannattavuutta. Konsernin oikaistu liikevoitto parani 30 miljoonaan euroon vertailukauden 5 miljoonasta.

Vahvan taseen siivittämänä YIT on kiihdyttänyt asuntoaloituksiaan merkittävästi. Moilanen sanoo yhtiön odottavan, että kehitys jatkuu loppuvuoden ajan.

”Vastaamme täten asiakkaidemme tarpeisiin ja varmistamme vahvan markkina-asemamme myös ensi vuodelle”, toimitusjohtaja toteaa.

Infran liikevoitto tappiolla

YIT:n toimitilat-segmenttiä oli vielä viime vuonna rasittamassa joitakin taloudellisia loppuselvityksiä, mutta Moilasen mukaan toisen neljänneksen positiivinen oikaistu liikevoitto osoittaa, että yhtiö on menossa oikeaan suuntaan.

”Viimeistelemme vielä joitakin vanhoja projekteja, mutta noiden projektien jälkeen portfoliomme on terveellä pohjalla”, hän sanoo.

Sitä vastoin YIT:n infra-liiketoiminnalle haetaan uutta suuntaa. Segmentin toisen vuosineljänneksen oikaistu liikevoitto oli tappiolla. Moilasen mukaan taustalla on joidekin projektien kateheikennyksiä. Toimitusjohtaja ei ole tyytyväinen segmentin taloudelliseen kehitykseen.

”Muutoksia tarvitaan”, Moilanen toteaa.

YIT aikoo jatkossa olla valikoivampi projektien suhteen.

”Tästä lähtien oleellista on keskittyä osaamisemme ytimeen, kuten kalliorakentamiseen, pohjarakentamiseen ja raidehankkeisiin sekä kaupunkiympäristöjen siltoihin ja vesi- ja rantarakentamiseen. Tulevaisuuden infraliiketoimintamme tulee olemaan jonkin verran nykyistä suppeampi, mutta selvästi paremmin ennustettava ja kannattava.”

Samalla, kun YIT on työstänyt Infran strategiaa, se on myös tehnyt pikaisia toimenpiteitä projektinhallinnassa ja liiketoimintamallissa. Moilasen mukaan työ etenee suunnitelmien mukaan.

”Tulemme kertomaan johtopäätöksistämme lähikuukausien aikana. Toimenpiteet ovat tarpeen, mutta olen luottavainen, että meillä on kaikki tarvittava saavuttaaksemme vakaan toiminnan ja tehokkaan kustannusrakenteen, mitkä ovat avain tulevaisuuden menestyksellemme.”

Tammi-kesäkuu

  • Konsernin liikevaihto oli 1 339 miljoonaa euroa (1 407). Liikevaihto kasvoi Asuminen Suomi ja CEE- ja Kiinteistöt -segmenteissä, mutta laski Toimitilat-, Infra- ja Asuminen Venäjä -segmenteissä.
  • Konsernin oikaistu liikevoitto oli 51 miljoonaa euroa (13) ja oikaistu liikevoittoprosentti 3,8 % (0,9). Tulos parani Toimitilat-, Asuminen Suomi ja CEE- ja Asuminen Venäjä -segmenteissä, mutta laski Infra- ja Kiinteistöt -segmenteissä.
  • YIT:n liikevoitto oli 40 miljoonaa euroa (-4). Oikaisuerät olivat 11 miljoonaa euroa (16), sisältäen muun muassa alas ajettavien toimintojen liikevoiton.
  • YIT:n oikaistu liikevoitto parani 30 miljoonaan euroon (5).
  • Korollinen nettovelka laski 353 miljoonaan euroon (715). Velkaantumisasteen parantuminen jatkui saavuttaen 35 %:n (73).
  • Hyvä asuntomyynti jatkui. Valmiiden myymättömien asuntojen määrä matalalla tasolla.
  • Asuntoaloitukset kasvoivat merkittävästi Suomessa ja CEE-maissa 1 878:aan (889).

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “YIT:n asuntorakentaminen pysynyt vahvana – Infra-liiketoiminnalle haetaan uutta suuntaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat