Kiinteistön ylläpidon kustannukset nousivat toisella vuosineljänneksellä

Kiinteistön ylläpidon kustannuksista eniten kohosivat vuoden 2021 toisella neljänneksellä jätehuolto ja lämmitys. Rakennustyypeistä kustannusnousu osui eniten teollisuusrakennuksiin.

Asuinkerrostalojen ylläpitokustannukset nousivat 2,2 prosenttia vuodessa.

Tilastokeskuksen mukaan kiinteistön ylläpidon kustannukset nousivat kuluvan vuoden huhti–kesäkuussa 2,1 prosenttia vuoden 2020 vastaavasta ajanjaksosta. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna kiinteistön ylläpidon kokonaisindeksi nousi 0,7 prosenttia.

Kiinteistön ylläpidon kulueristä eniten kasvoi vuotta aiempaan verrattuna jätehuolto, 6,0 prosenttia. Myös lämmityskulut kohosivat selvästi eli 4,2 prosenttia. Muista kulueristä korjausten kustannukset nousivat 2,8 prosenttia, veden ja jäteveden kustannukset 2,6 prosenttia, vahinkovakuutukset 2,6 prosenttia, hallinto 1,6 prosenttia, käyttö ja huolto 1,3 prosenttia sekä ulkoalueiden hoito 0,3 prosenttia. Siivouksen kustannukset laskivat 0,7 prosenttia ja sähkön kustannukset 0,4 prosenttia.

Rakennustyypeittäin tarkasteltuna teollisuusrakennusten ylläpitokustannukset nousivat vuodessa 3,4 prosenttia, asuinkerrostalojen ylläpitokustannukset 2,2 prosenttia, toimistorakennusten 1,7 prosenttia, myymälärakennusten 1,7 prosenttia, koulurakennusten 1,6 prosenttia, päiväkotirakennusten 1,5 prosenttia ja terveyskeskusten 0,9 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Kiinteistövero ja tontin vuokra eivät sisälly kiinteistön ylläpidon kustannusindeksiin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiinteistön ylläpidon kustannukset nousivat toisella vuosineljänneksellä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat