Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen ansiot kasvoivat muita aloja vauhdikkaammin

Rakentamisen palkansaajien ansiokehitys oli kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä voimakkaampaa kuin muiden toimialojen ansiotason nousu.

Kuva: Rio Gandara / HS

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan kokoaikaisten palkansaajien säännöllisen työajan nimellisansioiden nousua kuvaava ansiotasoindeksi kohosi rakentamisen alalla tämän vuoden heinä–syyskuussa 3,1 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna ja 0,6 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna.

Samaan aikaan kaikkien palkansaajien nimellisansiot kasvoivat 2,4 prosenttia vuodessa ja 0,4 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä.

Muista yksityisen sektorin toimialoista rakentamisen jälkeen seuraavaksi eniten nimellisansiot nousivat teollisuudessa sekä vesi- ja jätehuollossa. Niissä kokoaikaisten palkansaajien ansiotasoindeksi kohosi tämän vuoden heinä–syyskuussa 2,7 prosenttia vuodessa. Myös valtion palveluksessa nimellisansiot nousivat keskimäärin 2,7 prosenttia vuodessa.

Yleisesti reaaliansioiden kasvu on hidastunut vuonna 2021, koska kuluttajahintojen nousu on kiihtynyt. Ottaen huomioon kaikki toimialat reaaliansiot nousivat tämän vuoden heinä–syyskuussa 0,2 prosenttia edellisen vuoden kolmanteen neljännekseen verrattuna.

Ansiotasoindeksit ja säännöllisen ansion indeksit ovat lopullisia vuoteen 2020 asti. Ne perustuvat toteutuneeseen ansiokehitykseen. Vuoden 2021 indeksit ovat ennakollisia, ja ne perustuvat sopimusvaikutusten ja liukumien arvioihin. Lisäksi työvoimakustannusindeksin tulospalkkiotietoja käytetään tulospalkkioiden arvioimiseen ansiotasoindeksin ennakollisten indeksien laskennassa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen ansiot kasvoivat muita aloja vauhdikkaammin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat