Kiinteistön ylläpidon kustannusten nousuvauhti tuplaantui

Kiinteistön ylläpidon kustannukset nousivat 4,3 prosenttia vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä verrattuna vuoden 2020 vastaavaan ajanjaksoon, ilmenee Tilastokeskuksen indeksistä.

Kiinteistön ylläpidon kustannusten nousuvauhti on kiihtynyt vuoden mittaan joka vuosineljänneksellä. Kuluvan vuoden toisella neljänneksellä vuosimuutos oli 2,1 prosenttia ja ensimmäisellä neljänneksellä 1,2 prosenttia. Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä kustannukset säilyivät täsmälleen samalla tasolla kuin vuotta aiemmin.

Kiinteistön ylläpidon kulueristä eniten kallistuivat vahinkovakuutukset, 7,9 prosenttia. Veden ja jäteveden kustannukset kasvoivat 2,6 prosenttia, korjausten kustannukset 6,3 prosenttia, lämmityksen 4,5 prosenttia, jätehuollon 5,6 prosenttia, hallinnon 1,5 prosenttia, käytön ja huollon 4,3 prosenttia sekä ulkoalueiden hoidon 4,2 prosenttia. Siivouksen kustannukset kohosivat 3,5 prosenttia ja sähkön kustannukset 2,2 prosenttia.

Rakennustyypeittäin tarkasteltuna asuinkerrostalojen ylläpitokustannukset nousivat 4,1 prosenttia, teollisuusrakennusten 5,3 prosenttia, toimistorakennusten 3,9 prosenttia, myymälärakennusten 4,0 prosenttia, päiväkotirakennusten 4,5 prosenttia, koulurakennusten 4,3 prosenttia ja terveyskeskusten 3,9 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Kun tarkastellaan muutosta kuluvan vuoden toiseen neljännekseen verrattuna, kiinteistön ylläpidon kokonaisindeksi nousi neljänneksen aikana 1,4 prosenttia.

Kiinteistövero ja tontin vuokra eivät sisälly kiinteistön ylläpidon kustannusindeksiin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiinteistön ylläpidon kustannusten nousuvauhti tuplaantui”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat