Kokeile kuukausi maksutta

Helsingin Pasilan Keskitornialueen suunnittelukilpailu ratkesi – Ehdotuksen kokonaislaajuus on 43000 kerrosneliötä

Kilpailuun osallistui kaksi ehdotusta.

Varman ehdotus Pasilan Keskitornialue. Kuva: JKMM Arkkitehdit

Pasilassa sijaitsevan tornialueen keskiosasta järjestetyn suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun voittajaksi esitetään Keskinäistä työeläkevakuutusyhtiö Varmaa.

Kilpailuun osallistui kaksi ehdotusta, joista kumpikin täytti kilpailussa asetetut kriteerit ja jätti neuvottelujen jälkeen sitovan tarjouksen kohteesta. Varma osallistui kilpailuun ehdotuksellaan ”Pasilan Keskitornialue”.

Arviointi perustui kilpailuehdotusten kaupunkitilalliseen ja arkkitehtoniseen laatuun, kokonaishintaan, sekä suunnitelman toiminnallisuuteen ja toteuttamiskelpoisuuteen.

Senaatti-kiinteistöt ja Helsingin kaupunki järjestivät syksyllä 2021 suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun Pasilan tornialueella sijaitsevan Keskitornialueen suunnittelusta ja toteuttamisesta.

Lue lisää: Keski-Pasilan tornialueen rakentaminen etenee – nyt vuorossa suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailu

Kilpailun tavoitteena oli löytää Keskitornialueelle 25000-50000 neliötä toimisto- ja liiketiloja sisältävä kaupunkikuvallisesti, toiminnallisesti ja arkkitehtonisesti korkeatasoinen, toteuttamiskelpoinen ratkaisu, sekä sille toteuttaja ja uusi omistaja.

Kilpailun tuomariston esitys voittajaksi käsitellään alkuvuoden aikana Senaatti-kiinteistöjen ja Helsingin kaupungin päättävissä elimissä.

Kaava voisi olla valmis 2024 mennessä

Voittajan kanssa allekirjoitetaan kiinteistökaupan esisopimus alueen ostamisesta ja kilpailuehdotuksen mukaisen kokonaisuuden toteuttamisesta.

Esisopimuksen allekirjoituksen jälkeen alueen kaavaa valmistellaan yhteistyössä osapuolten kesken.

Tavoitteena on, että kaava lainvoimaistuu vuoteen 2024 mennessä. Sen jälkeen tehdään lopullinen kiinteistökauppa ja alueen rakentaminen voi alkaa. Kiinteistön on tarkoitus valmistua vuonna 2026.

Ehdotuksen kokonaislaajuus on noin 43000 kerrosneliötä ja alustava kauppahinta noin 27,7 miljoona euroa. Lopullinen kauppa edellyttää valtioneuvoston hyväksyntää.

”On erittäin hienoa, että pääsemme toteuttamaan uutta merkittävää toimitilahanketta keskeiselle sijainnille ja hyvien liikenneyhteyksien solmukohtaan Pasilaan. Kilpailuehdotuksessamme panostimme erityisesti hankkeen toteutettavuuteen ottaen huomioon muu muassa tornirakentamisen reunaehdot vaativalle suunnittelualueelle”, Varman kiinteistökehitysjohtaja Sari Raunio sanoo.

Varman kilpailuehdotuksen on suunnitellut JKMM Arkkitehdit.

Rakennuksen päävuokralaiseksi tulee Elisa. Sen käyttöön on varattu yli puolet rakennuksen pinta-alasta. Elisa on ollut Varman toimitilavuokralainen Pasilassa vuodesta 2005 alkaen.

Rakennukselle haetaan korkeinta kiinteistöjen BREEAM-ympäristösertifikaattia eli BREEAM Excellent -ympäristöluokitusta sen valmistuttua.

Järjestäjät: Pasila kiinnostaa edelleen

Tuomaristo koostui Senaatti-kiinteistöjen sekä Helsingin kaupungin edustajista ja kilpailusihteerinä toimi Urbanity D&M Oy:n Pekka Saarinen.

Järjestäjien mukaan kilpailu osoitti, että haastavista ajoista huolimatta Pasila kiinnostaa ja että edelleen uskotaan toimitilarakentamiseen hyvällä sijainnilla sekä monipuolisilla ja toimivilla liikenneyhteyksillä.

”Suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailu onnistui tiukasta aikataulusta huolimatta hienosti ja saimme mukaan kaksi erittäin laadukasta ja toteutuskelpoista suunnitelmaa. Vaativalle suunnittelualueelle on sovitettu taitavasti monimuotoista rakentamista ympäristöä rikastuttaen ja alueen tulevaa kehitystä tukien”, toteaa Senaatin kiinteistökehityksestä ja -myynnistä vastaava johtaja Marko Härkönen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsingin Pasilan Keskitornialueen suunnittelukilpailu ratkesi – Ehdotuksen kokonaislaajuus on 43000 kerrosneliötä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat