Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen alalla aloittaneiden yritysten määrä kasvoi heinä–syyskuussa

Rakentamisen parissa aloitti toimintansa heinä−syyskuussa 2021 toiseksi eniten yrityksiä eri päätoimialoista.

Kuva: Juha Salminen

Tilastokeskuksen mukaan heinä−syyskuussa 2021 aloitti toimintansa yhteensä 1249 rakentamisen alan yritystä. Määrä oli 8,3 prosenttia suurempi kuin samaan aikaan vuosi sitten. Rakentamisen päätoimialalla aloittaneiden yritysten määrä jakautui siten, että talonrakentamisessa aloittaneita yrityksiä oli 637, erikoistuneessa rakennustoiminnassa 531 sekä maa- ja vesirakentamisessa 81.

Arkkitehti- ja insinööripalvelut sekä tekninen testaus ja analysointi -toimialalla aloittaneiden yritysten määrä kasvoi jopa reippaasti. Alalla aloitti kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä 262 yritystä, kun vuotta aiemmin määrä oli 204. Kasvua kertyi peräti 28,4 prosenttia. Arkkitehti- ja insinööripalvelut kuuluu Tilastokeskuksen luokittelussa osaksi ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan päätoimialaa.

Kaikki toimialat huomioiden Suomessa aloitti heinä−syyskuussa 2021 toimintansa 9515 yritystä. Aloittaneita yrityksiä oli niukat 1,1 prosenttia enemmän kuin vuoden 2020 vastaavalla ajanjaksolla.

Myös lopettaneiden yritysten määrä kasvoi

Tilastokeskus tilastoi myös lopettaneita yrityksiä, mutta niiden tilastointi laahaa yhden vuosineljänneksen jäljessä aloittaneiden tilastointia.

Huhti−kesäkuussa 2021 toimintansa lopetti kaikkiaan 6112 yritystä. Lopettaneita yrityksiä oli 15,5 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020 vastaavana ajanjaksona. Määrällisesti eniten yrityksiä lopetti huhti−kesäkuussa 2021 ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan päätoimialalla, jossa lopettaneita yrityksiä oli 984.

Rakentamisessa lopettaneita yrityksiä oli kuluvan vuoden toisella neljänneksellä päätoimialoista kolmanneksi eniten, 684 kappaletta. Määrä kasvoi vuoden takaisesta, jolloin rakentamisen alalla lopettaneita yrityksiä oli 623. Huhti−kesäkuussa 2021 rakentamisen päätoimialalla lopettaneiden yritysten määrä jakaantui siten, että niitä oli talonrakentamisessa 330, erikoistuneessa rakennustoiminnassa 327 sekä maa- ja vesirakentamisessa 27.

Arkkitehti- ja insinööripalvelut sekä tekninen testaus ja analysointi -toimialalla lopettaneiden yritysten määrä kasvoi hienoisesti vuotta aiemmasta. Lopettaneita alan yrityksiä oli kuluvan vuoden huhti−kesäkuussa 165, kun vuotta aiemmin niitä oli 159.

Yritysten toiminnan aloitukset ja lopetukset päätellään Verohallinnon asiakastietokannasta. Muutokset Verohallinnon tietojärjestelmissä tai tietokantojen ylläpidossa voivat vaikuttaa tilaston tietoihin ja aikasarjojen vertailukelpoisuuteen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen alalla aloittaneiden yritysten määrä kasvoi heinä–syyskuussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat