Kokeile kuukausi maksutta

”Turvallisuuden lisäksi kysymys on siitä, riittääkö työvoima” – Omikronaallon pelätään sulkevan työmaita, YIT:llä tartunnat kasvavat vauhdilla

Töitä rakennustyömailla ei ole vielä keskeytetty, mutta sairastumisaaltoa pelätään, rakennus­yhtiöiden edustajat kertovat.

Raide-Jokerin työmaa Viikin kaarella on yksi YIT:n työmaita. Kuva: Liisa Takala

Rakennusalalla seurataan huolestuneina koronapandemian leviämistä. Pyhien jälkeen työnteko työmailla on vasta lähtenyt uudelleen käyntiin. Isoja hankkeita ole vielä keskeytetty.

Huolta aiheuttaa erityisesti kotimaisen työvoiman saanti, jos tartunnat lähiviikkoina lisääntyvät, rakennusalan yrityksistä kerrotaan.

”Tilanne on valitettavan huolestuttava tällä hetkellä”, arvioi Rakennusteollisuus RT:n asiamies Paavo Mattila pandemiatilannetta työmailla. Mattila vastaa järjestön koronakoordinaatioryhmän eli koronanyrkin toiminnasta.

Rakennusala on Mattilan mukaan tehnyt voitavansa jo pidemmän aikaa, mutta pandemia-aalto tulee väistämättä vaikeuttamaan työmaiden toimintaa lähiaikoina.

”Nyt turvallisuuden lisäksi kysymys on siitä, riittääkö työvoimaa.”

”Rokotusten ottoon suhtaudutaan penseästi”

Mattila muistuttaa, että rakennustyömailla on kymmeniätuhansia ulkomaalaisia töissä.

Heiltä on vaadittu maahan pääsyyn kaksi rokotusta ja todistus negatiivisesta testituloksesta.

Vaatimusten kiristymisestä huolimatta maahan on saatu tervettä työvoimaa, Mattila kertoo. Sen sijaan huoleksi on noussut se, riittääkö kotimaista työvoimaa pitämään työmaat käynnissä.

Mattila kertoo rakennusteollisuuden koko ajan vetoavan siihen, että kaikki ottaisivat rokotukset ja tekisivät näin oman osuutensa.

”Ikävä puoli on se, että rokotusten ottoon suhtaudutaan penseästi eikä rakentaja ole rokotustenottajien kärkipäässä”, Mattila sanoo.

Työnjohtajilla suojaavammat maskit

Rakennusyhtiö SRV:n sisäisten palveluiden johtaja Kimmo Kurki ennakoi, että tilanne tulee työmailla seuraavien viikkojen aikana hankaloitumaan.

”Olemme kehottaneet kaikkia yhteistyökumppaneitamme hankkimaan rokotukset”, Kurki kertoo.

Suojatoimet ovat SRV:ssä pitkälti samoja, joita on harjoitettu jo liki kahden vuoden ajan, Kurki sanoo.

”Työajat porrastetaan niin, että väki kohtaa toisiaan mahdollisimman vähän ja sosiaalitiloissa pyritään väljyyteen sikäli kun se on mahdollista.”

Työmaan kannalta kriittiset tahot, kuten työnjohtajat, käyttävät SRV:ssä suojaavampia FFP2-maskeja, ja pikatestit on otettu käyttöön omilla työmailla, Kurki kertoo tuoreemmista suojautumiskeinoista.

Lisäksi SRV tarjoaa työntekijöilleen kolmannet rokotteet työterveydestä, josta ne saa usein nopeammin kuin julkiselta puolelta.

Pääosa SRV:n suurista rakennushankkeista on pääkaupunkiseudulla. Moni työmaa on kuitenkin elänyt loppiaiseen asti hiljaiseloa.

”Joulun, uudenvuoden ja loppiaisen tilannekuva ei ole vielä selvä. Tällä viikolla varmaan selviää. Toistaiseksi työmaat ovat pääosin pysyneet käynnissä.”

”Olemme harjoitelleet tätä jo pitkään”

YIT:llä pandemiakysymyksiä satelee tartuntatautilain mukaisesta päivärahasta siihen, miten toimitaan altistumistilanteissa, kertoo vt. henkilöstöjohtaja Minna Korander.

”Hyvä puoli on se, että olemme harjoitelleet tätä jo pitkään”, hän sanoo.

Toistaiseksi YIT on pystynyt rakentamaan keskeytyksettä, Korander kertoo.

”Mutta tunnistamme, että tilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti.”

YIT seuraa koronatilanteen kehittymistä ”päivätasolla ja jopa tarkemmin”. YIT:n tilastojen mukaan sairastuneita työntekijöitä oli viime viikolla 39.

Sairastuneiden määrä kasvussa

Maanantaina uusia sairastuneita oli ilmoittautunut kymmenen. Tiistaina sairaana oli jo 50 henkilöä. YIT:n työmailla on arviolta 10 000 henkilöä töissä.

Sairauslomalla olevien määrä ei ole vielä runsas, mutta trendi on selvästi kasvussa, Korander sanoo.

”Ja yksi työmaa on nyt toistaiseksi kiinni. Päätimme itse sulkea sen.”

Koranderin mukaan YIT on pitkin pandemiaa korostanut rajoitustoimenpiteiden tärkeyttä. Niin on tehty nytkin, kun omikronvariantti näyttää leviävän vauhdilla.

”Ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä näyttäisi olevan apua, mutta kukaan ei tiedä, miltä tilanne näyttää kuukauden päästä. Mutta kaikkemme teemme.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “”Turvallisuuden lisäksi kysymys on siitä, riittääkö työvoima” – Omikronaallon pelätään sulkevan työmaita, YIT:llä tartunnat kasvavat vauhdilla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat