Kokeile kuukausi maksutta

Koiran kirsu paikallistaa pian räjähteet – Swerock parantaa kiviainesottamoidensa turvallisuutta erikoisetsintäkoirilla

Räjäytyksen jälkeen kallioon saattaa jäädä räjähteitä varotoimista huolimatta.

Erikoisetsintäkoira tekemässä työtään. Kuva: Swerock

Kiviaines- ja valmisbetonitoimittaja Swerock ottaa käyttöön räjähteet tunnistavat koulutetut koirat. Tavoitteena on parantaa turvallisuutta kiviainestyömailla.

Yhteistyökumppanina on erikoisetsintäkoiria kouluttava International K9 Institute Ltd Oy Salosta.

Swerockin työmailla käytetään räjähteitä kallioperän hajottamiseen. Varotoimenpiteistä huolimatta räjäytyksen jälkeen kallioon saattaa jäädä räjähdysaineita.

Erikoisetsintäkoira löytää räjähteet hajuaistinsa avulla. Kuva: Tanja Karpela

Työmaan turvallisuuden varmistaminen on ollut yrityksen mukaan hankalaa, sillä se on tähän asti tapahtunut ihmisten näköhavaintojen perusteella. Havainnointiin on viime aikoina käytetty apuna myös drooneja.

International K9 Institute kouluttaa nyt Swerockin Salon kiviainesottamolla neljä koiraa tunnistamaan vaaralliset räjähdysaineet. Koulutus kestää muutaman kuukauden, minkä jälkeen koirat ovat valmiita työmaiden tarkistukseen.

Swerockilta kerrotaan Rakennuslehdelle, että IK9I otti Swerockiin yhteyttä huomattuaan, että Ruotsissa ja Norjassa erikoisetsintäkoiria oli käytetty kiviainestyömaiden turvallisuuden parantamiseksi. Yrityksessä ajateltiin, että sama käytäntö räjähteet tunnistavan erikoisetsintäkoiran käyttöön tulisi aloittaa myös Suomessa.

Juttua päivitetty kommentilla Ruotsista ja Norjasta. Pääkuva vaihdettu.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Koiran kirsu paikallistaa pian räjähteet – Swerock parantaa kiviainesottamoidensa turvallisuutta erikoisetsintäkoirilla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat