Kokeile kuukausi maksutta

Asunto-osakeyhtiöiden hoitokulut nousivat viime vuonna – etenkin lämmityskulut olivat rajussa nousussa

Asunto-osakeyhtiöiden hoitokulut nousivat viime vuonna 5,6 prosenttia edellisvuodesta. Eniten nousivat lämmityskulut, jotka olivat poikkeuksellisen alhaiset edellisvuonna.

Kuva: Anne Kurki

Tilastokeskuksen mukaan asunto-osakeyhtiöiden hoitokulut olivat vuonna 2021 keskimäärin 4,68 euroa huoneistoneliöltä kuukaudessa. Kerrostaloissa hoitokulut olivat keskimäärin 5,26 euroa ja rivitaloissa 3,88 euroa huoneistoneliöltä kuukaudessa.

Kerrostaloasunto-osakeyhtiöiden hoitokulut kasvoivat 5 prosenttia edellisvuodesta. Jos korjauskuluja ei huomioida, hoitokulut nousivat 8,6 prosenttia. Eniten kasvoivat lämmityskulut, 16 prosenttia vuoden takaisesta ja 5 prosenttia kahden vuoden takaisesta. Korjauskulut laskivat 6,8 prosenttia. Hoitokuluista suurin suhteellinen osuus eli noin 22 prosenttia meni lämmitykseen. Korjausten osuus hoitokuluista oli 21 prosenttia ja käytön ja huollon osuus 12 prosenttia.

Rivitalo-osakeyhtiöiden hoitokulut kasvoivat 6,3 prosenttia edellisvuodesta ja hoitokulut ilman korjauksia 10,6 prosenttia. Korjausten osuus hoitokuluista oli 22 prosenttia, lämmityksen 20 prosenttia ja hallinnon 12 prosenttia.

Asunto-osakeyhtiöiden pääasiallisen tulonlähteen muodostavat hoitovastikkeet, jotka olivat vuonna 2021 keskimäärin 4,13 euroa neliöltä kuukaudessa kerrostaloissa ja 3,24 euroa neliöltä kuukaudessa rivitaloissa. Hoitovastikkeet nousivat edellisvuodesta kerrostaloissa 0,7 prosenttia ja rivitaloissa 4,2 prosenttia. Hoitovastikkeiden osuus kiinteistöjen kokonaistuotoista oli noin 85 prosenttia. Kokonaistuotot kasvoivat kerrostaloissa 1,9 prosenttia ja rivitaloissa 3,6 prosenttia.

Vuoden 2021 tilastoaineisto sisältää 1524 asunto-osakeyhtiön tiedot, joista kerrostaloja on 58,3 prosenttia ja rivitaloja 41,7 prosenttia. Tiedustelu lähetettiin 3200 yhtiölle. Otoskehikko käsittää 44638 yhtiötä, mikä on noin puolet kaikista asunto-osakeyhtiöistä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asunto-osakeyhtiöiden hoitokulut nousivat viime vuonna – etenkin lämmityskulut olivat rajussa nousussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat