Kokeile kuukausi maksutta

BIM 2022 -kilpailun voitto meni Tampereelle

Suomen ja Baltian maiden Tekla BIM Awards 2022 -kilpailun voittajaksi on valittu Tampereen kansi ja areena. Kilpailun tulokset julkistettiin torstaina 16. kesäkuuta Espoossa.

Tampereen kansi ja areena palkittiin tänä vuonna Teklan BIM-palkinnolla. Kuva: SRV

Palkintoperusteluiden mukaan tietomallinnusta oli käytetty innovatiivisesti ja laajasti läpi koko projektin. Kyseessä on erittäin monipuolinen projekti vaativalla paikalla. Kaikki hankkeen suunnittelualat mallinsivat ja myös sidosryhmätyö mallien avulla oli erittäin laajaa. Työmaalla oli panostettu työturvallisuuteen, siellä oli käytetty simulointia ja reaaliaikaista etenemisen seurantaa toteutettiin mallintamisen kautta. Näistä saatua tietoa käytettiin eri urakoitsijoiden töiden yhteensovittamisessa. Työmaalla piti myös ottaa huomioon rakennuksen alla kulkeva junaliikenne.

Hankkeessa oli toteutettu InfraBIMin mukainen lähtötietomalli, joka sisälsi kaiken saatavissa olevan lähtötiedon alueesta. Infra- ja liikennesuunnittelu oli toteutettu monipuolisesti ja liikennejärjestelyiden osalta oli käytetty simulointeja. Kestävä kehitys oli huomioitu projektissa monella tapaa, kuten lauhdelämmön talteenottojärjestelmällä ja aurinkokeräimillä. Merkittävin ratkaisu on oman parkkihallin rakentamatta jättäminen, julkista liikennettä suosien. Hanke on myös arkkitehtonisesti merkittävä kohde, jonka veistoksellinen muoto sopii paikkaan hienosti.

Tampereen kansi ja areena -projektin ilmoittivat kilpailuun teknisestä suunnittelusta vastannut Ramboll Finland, pääurakoitsija SRV Rakennus sekä pääsuunnittelusta ja arkkitehtuurisuunnittelusta vastannut Arco Tampere (ent. Aihio Arkkitehdit oy).

Tampereen kansi ja areena voitti myös kilpailun yleisöäänestyksen.

Pääpalkinnon lisäksi tuomaristo jakoi kaksi kunniamainintaa. Ne menivät Helsingin Vallilassa sijaitsevalle toimistoprojekti Fredriksberg D:lle sekä Helsingin keskustassa sijaitsevalle muuntohanke Grand Hansa Hotelille. Fredriksberg D:n erityisansiona mainitaan innovatiivisuus ja Grand Hansa Hotelin osalta yhteistyö ja kestävä kehitys.

Tuomaristossa olivat mukana tänä vuonna Kirsi Hautala (Rakentamisen Laatu Rala ry), Sunil Suwal (Metropolia AMK), Sami Lankiniemi (Kira-hub), Kristo Vesikansa (Ark-lehti) ja Päivi Puntila (Trimble Finland).

Suomen ja Baltian Tekla BIM Awards -kilpailu järjestetään vuosittain, ja siinä palkitaan parhaiten mallinnettua tietoa käyttäneet rakennusalan projektit. Alueellisten kisojen parhaimmat projektit vuosien 2021 ja 2022 kilpailuista osallistuvat joka toinen vuosi järjestettävään Tekla Global BIM Awards 2022 -kilpailuun.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “BIM 2022 -kilpailun voitto meni Tampereelle”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat