Kokeile kuukausi maksutta

GRK ja Sitowise kehittivät päästölaskurin

Infrarakentamisen konserni GRK on yhteistyössä Sitowisen kanssa kehittänyt laskentatyökalun hiilidioksidipäästöjen laskemiseen.

Kuva: GRK

Päästölaskurin avulla GRK pystyy seuraamaan omia hiilidioksidipäästöjään. Laskurilla seurataan muun muassa sähkönkulusta, työmaakoneiden ja kuljetusajoneuvojen polttoaineen käyttöä ja niistä aiheutuvia päästöjä.

”Pystymme laskurin avulla tunnistamaan merkittävimmät päästölähteemme ja tulosten pohjalta valitsemaan oikeat toimenpiteet näiden päästöjen vähentämiseksi. Tämä vaikuttaa koko yrityksemme toimintaan. Pyrimme minimoimaan negatiivisia vaikutuksia ja samalla kasvattamaan myönteistä kädenjälkeä”, GRK Infran liiketoiminnan kehitysjohtaja Riina Rantsi sanoo tiedotteessa.

Ennen oman päästölaskurin kehitystyötä GRK selvitti myös valmiiden työkalujen käyttöä. Omaan kehitystyöhön päädyttiin, koska valmiit laskurit oli suunnattu enemmän asunto- ja toimitilarakentamiseen. Sitowise tuotti laskuriin muun muassa päästökertoimet, jotka ovat Suomen ympäristökeskuksen, ympäristöministeriön ja VTT:n päästötietokannoista. Lisäksi hyödynnettiin Nesteen toimittamia tietoja päästökertoimista.

”Räätälöidyn laskurin kehittäminen lähti siis selkeästä asiakastarpeesta, ja sen kehittäminen on ollut merkityksellistä sekä asiakkaalle että koko alalle. Laskuri tuottaa tärkeää tietoa, jonka avulla infrarakentamista voidaan kehittää edelleen ilmastoystävällisemmäksi. Sen avulla voidaan tuoda näkyviksi myös GRK:n toimet resurssitehokkuuden ja kiertotalouden edistämiseksi”, vanhempi ympäristöasiantuntija Elina Merta Sitowiselta sanoo.

”Kehitystyö aloitettiin vuonna 2021, ja laskurin ensimmäinen versio valmistui jo saman vuoden aikana. Laskuria pilotoitiin useilla työmailla, kuten Espoonlahdessa, Ilmalassa, Sompasaaressa, Verkkosaaressa ja Yrtinkankaalla. Pilotoinnista saatiin arvokasta tietoa hiilijalanjälkeen vaikuttavista tekijöistä sekä hyviä kehitysehdotuksia, joita hyödynnettiin laskurin kehittämisessä”, laskuria kehittänyt ympäristöinsinööri Joni Lappi GRK:lta kertoo.

Laskurin avulla on mitattu GRK-konserniin kuuluvien yhtiöiden vuotuiset päästöt. Konsernin Suomen-yhtiöiden hiilijalanjälki pieneni vuonna 2021 edellisestä vuodesta 13 prosenttia 14 812 hiilidioksidiekvivalenttitonniin.

GRK on jo aloittanut Sitowisen kanssa laskurin seuraavan vaiheen kehityksen, jonka tavoitteena on päästövähennyspotentiaalista kertovan hiilikädenjäljen mittaaminen.

”Hyödynsimme viime vuonna maarakentamisessa uusiomateriaaleja yhteensä 439 000 tonnia, ja määrää on tarkoitus kasvattaa. Nyt haluamme mitata uusiomateriaalin käytön ja kiertotalouden vaikutuksia”, Rantsi kertoo.

GRK:n tavoitteena on, että sen oma toiminta on hiilineutraalia vuoteen 2030 mennessä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “GRK ja Sitowise kehittivät päästölaskurin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat