Kokeile kuukausi maksutta

Oulussa tutkitaan infrarakentamisen etäohjausta – päästöt ja kustannukset kuriin automaatiolla

Tavoitteena on kehittää erilaisten työkoneiden automatiikkaa maanrakennuksessa ja hyödyntää tuloksia myös kaivosalalla.

Oulun yliopiston SWARM-hankkeessa kehitetään ja testataan työkoneiden, kuten tämän kaivinkoneen, etäohjausjärjestelmiä (Kuva Oulun yliopisto / Janne-Pekka Manninen)

Oulun yliopistossa tutkitaan ja kehitetään maarakennuskaluston automaattista ohjausta rakennustyömaalla. Professori Rauno Heikkilän vetämässä valtakunnallisessa SWARM-hankkeessa testataan puskutraktorin, tiivistyskoneen ja kaivinkoneen etäohjattua ja autonomista yhteistyötä.

Tavoitteena on kehittää erilaisten työkoneiden automatiikkaa maanrakennuksessa ja hyödyntää tuloksia myös kaivosalalla. Teknologian hyödyntäminen tehostaa toimintaa sekä vähentää päästöjä.

”Myös työkoneissa halutaan siirtyä fossiilisista polttoaineista sähköön, mikä vähentää dramaattisesti päästöjä. Lisäksi tietokoneohjatusti liikkuva työkone voi optimoida työreittinsä ja vähentää turhia liikkeitä, mikä säästää energiaa ja vähentää päästöjä. Eräässä testissä polttoainekustannukset putosivat 40 prosenttia”, Heikkilä sanoo.

Tarjolla valtavat kehitysmahdollisuudet

Maanrakennusalalla tietomallintamisen ja automaation hyödyt ovatkin Heikkilän mukaan valtavat. Tietokonemallia hyödyntävä työkone tekee todella tarkkaa työtä ja välttää turhien massojen liikuttamista. Suurten väylärakennustyömaiden kokonaisaika on sen myötä lyhentynyt jopa kahdeksan kuukautta.

”Lisäksi autonominen työkone voi liikkua ihmiselle vaarallisessa maastossa esimerkiksi maanvyörymä- ja maanjäristysalueilla”, Heikkilä huomauttaa.

Työkoneiden etäohjaamista testataan oikeassa ympäristössä OuluZone-moottoriurheilualueella yhteydessä noin 35 kilometriä Oulun keskustasta. Yliopiston lisäksi hankkeessa ovat mukana muassa Nokia, Novatron, Satel, Destia, Noptel, Sisu, Sensible4, GIM Robotics ja Sandvik.

Hankkeen budjetti on viisi miljoonaa euroa vuosille 2022-2024, josta Oulun yliopiston osuus on 1,3 miljoonaa euroa.

Maarakennusala on Suomessa investoinut rajusti työkoneiden automaatioon tähtäävään kehitykseen viime vuosien aikana. Esimerkiksi Japanissa on jo käytössä etäohjausjärjestelmiä ja autonomisia työkoneiden ohjausjärjestelmiä oikeilla työmailla.

Oulun yliopisto on SWARM-hankkeen lisäksi mukana myös 11,5 miljoonan euron Next Generation Mining -tutkimushankkeessa sekä viiden miljoonan euron Sustainable Digital Infra Construction -tutkimushankkeessa. Molemmat tähtäävät kaivosalan 5G-ratkaisujen sekä kestävän digitaalisen maarakennusteknologian kehittämiseen.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Oulussa tutkitaan infrarakentamisen etäohjausta – päästöt ja kustannukset kuriin automaatiolla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat