Kokeile kuukausi maksutta

Sitowisen uudella vetäjällä on tehtävä Pohjolassa – ”Tiedämme, että se on mahdollista”

Suunnittelu- ja konsultointiyhtiö suuntaa Heikki Haasmaan johdolla Norjan ja Tanskan markkinoille.

Heikki Haasmaa aloitti Sitowisen toimitusjohtajana toukokuun alussa. (Kuva: Mikko Mäntyniemi)

Suunnittelu- ja konsultointiyhtiö Sitowisen uudella toimitusjohtajalla Heikki Haasmaalla on selkeä tehtävä ja tavoite: pohjoismainen kannattava kasvu.

Toukokuun alussa Sitowisessä aloittaneella Haasmaalla on tavoitteen täyttämiseen osuva, kansainvälinen tausta. Hän toimi pitkään jättiyhtiö Koneessa ja vastasi viimeksi hissi- ja liukuporrasvalmistajan globaalista kunnossapitoliiketoiminnasta. Koneella juuri palvelutoiminta on kasvanut vuosien varrella voimakkaasti.

Haasmaa näkee, että palveluliiketoiminnan kehittäminen voi tuoda suunnitteluyhtiöillekin jatkossa merkittävää lisää liikevaihtoon.

”Pohdimme varmasti, miten pystymme tulevaisuudessa luomaan ja tuomaan uudenlaisia palveluja, jotka menevät läpi liiketoiminta-alueiden ja esimerkiksi rakennusten elinkaaren. Suunnitteluvaiheessa kertyy paljon tietoa, jota varmasti voidaan käyttää nykyistä enemmän.”

Tärkeimmät lähiajan kasvunäkymät liittyvät kuitenkin orgaaniseen kasvuun Suomessa ja Ruotsissa sekä yrityskauppoihin molemmissa maissa. Yhtiö on juuri yhdistänyt Ruotsin-toiminnot yhteisen Sitowise-brändin alle.

Matkalla Norjaan ja Tanskaan

Sitowise syntyi vuonna 2018, kun Sito ja Wise Group yhdistyivät pääomasijoittaja Interan junailemana. Sen jälkeen kokonaisuutta on kasvatettu useilla yrityskaupoilla, ja lähes 200 miljoonan euron liikevaihtoon nousseen yhtiön merkittävä kehitysaskel oli listautuminen Helsingin pörssiin viime vuonna. Nyt kasvunäkymissä siintävät siis Suomen ja Ruotsin lisäksi Norjan ja Tanskan markkinat.

”Sitowise on jo iso peluri Suomessa. Ruotsissa sen sijaan olemme vielä aika pieni, mutta meillä on ymmärrys omistajien, hallituksen ja johtoryhmän kesken, että haluamme olla merkittävä pohjoismainen peluri. Tiedämme, että se on mahdollista, ja olemme sillä polulla. Ruotsissa on otettu tähän ensimmäiset askeleet.”

Odotettavissa on lisää yrityskauppoja – kuten koko suunnittelu- ja konsultointialalla, joka keskittyy nyt voimakkaasti suurten yhtiöiden ympärille. Viimeksi viime viikolla Sitowise kertoi ostaneensa korjausrakentamisen asiantuntijayhtiö Rakennuttajakaaren. Haasmaa korostaa yritysostoissa laatua.

”Olemme kiinnostuneita sellaisista yhtiöistä, joilla on vahva perusta, ja toisaalta niillä pitää olla kulttuurinen osuma meidän toimintatapaan. Ja tietysti taloudellisen tilanteen pitää olla kunnossa.”

Haasmaan mukaan Suomessa yhtiöllä on tarvetta lähinnä laajentaa kyvykkyyksiä eli hankkia uutta osaamista valituille toimialoille. Muissa maissa kasvupolku on vasta avautumassa.

”Ruotsissa meillä on jo varsin hyvä tukijalka kaikilla toimialoillamme, ja nyt voimme alkaa kasvaa siellä. Jonain päivänä meillä on toivottavasti muissakin Pohjoismaissa alustayritykset, joihin voimme alkaa ostaa muita yrityksiä.”

Sitowisen yrityskulttuuri vakuutti

Tausta Koneessa on antanut Haasmaalle hyvän näköalapaikan kansainvälisen liiketoiminnan kasvattamiseen ja johtamiseen, mutta miltä ensimmäinen kuukausi uudessa tehtävässä ja osittain uudella toimialalla on tuntunut?

”Tuntuu hyvältä. Nostaisin ensimmäiseksi asiaksi Sitowisen yrityskulttuurin. Siinä korostuvat sitoutuneisuus, avoimuus ja intohimo. Ihmiset haluavat tehdä työnsä hyvin ja ovat tosi kiinnostuneita itse työstä ja sen jäljestä.”

Haasmaa korostaa hyvän johtamisen merkitystä.

”Haluan, että yhtiössä panostetaan uudistumiseen ja oppimiseen. Välillä pitää katsoa ihan alusta lähtien, miten asiat kannattaisi tehdä tai miten joukkoja johtaa. Kun meillä on täysin ihmisiin sidoksissa oleva liiketoimintamalli, työntekijöiden täytyy kokea, että on selkeä suunta mihin mennään, on urapolkuja, ja työntekijä tuntee saavansa tukea omassa kehittymisessään.”

Kahden kriisin välissä

Uusi toimitusjohtaja aloitti kahden kriisin eli koronan ja Venäjän hyökkäyksen saumakohdassa. Haasmaa katsoo tulevaisuutta kuitenkin rauhallisesti.

Heikki Haasmaa

  • Ikä: 43
  • Koulutus: diplomi-insinööri (2003, TKK, konetekniikka)
  • Työura: Koneella vuodesta 2003 muun muassa tuotekehityksessä, Suomen ja Baltian liiketoimintayksikön vetäjänä ja viimeksi globaalin kunnossapitoliiketoiminnan vetäjänä. Sen liikevaihto on yli kolme miljardia euroa, ja sillä on työntekijöitä noin 30.000.
  • Perhe: parisuhteessa, 13-vuotias tytär
  • Harrastukset: hiihto, padel, triathlon, golf. ”Liikunta on tapa pitää huolta kunnosta, mutta myös henkisestä hyvinvoinnista.”

”Ukrainan järkyttävän kriisin vaikutukset meidän toimintaamme ovat olleet toistaiseksi vähäiset. Keskipitkällä aikavälillä inflaatio ja mahdolliset koronnostot voivat vaikuttaa toimialaamme enemmän ja voi olla vähän vähemmän kysyntää ja asiakkaiden hankkeissa viiveitä”, Haasmaa sanoo.

Hän uskoo, että megatrendeistä varsinkin vastuullisuuskysymykset näkyvät suunnittelualalla voimakkaasti lähiaikoina. Siksi uusi toimitusjohtaja haluaa jatkaa Sitowisen vastuullisuustyötä ja vahvistaa sen roolia suunnittelutyössä – ja haastaa myös asiakkaat pohtimaan vastuullisuuskysymyksiä yhä enemmän.

Poiminta: Soitto headhunterilta muutti uratoiveet nopeasti konkretiaksi

Heikki Haasmaa ehti työskennellä lähes 20 vuotta Koneella eli käytännössä koko siihenastisen työuransa.

”Ei ollut mitään syytä lähteä Koneelta. Se on mielettömän upea firma, mutta sitten tuli headhunterilta soitto. Minulla oli ollut mielessä, että jossakin vaiheessa haluaisin olla pörssiyhtiön toimitusjohtaja, ja kaukaiseltakin tuntunut asia konkretisoitui soitossa nopeasti”, Haasmaa kertoo.

Vaikka Sitowisen ja Koneen kokoluokat ja toimialat ovat erilaiset, Haasmaa näkee paljon yhteistäkin.

”Kaupungistuminen, korjausvelka, digitalisaatio ja kestävä kehitys – näiden kanssa olen tehnyt töitä 19 vuotta ja sitä kautta ajattelin, että minulla olisi annettavaa Sitowisessä. Asiakaskunnassakin on paljon samaa, ja tunnen suurimpien asiakkaiden johdosta suurimman osan.”

Haasmaa seuraa toimitusjohtajana Pekka Eloholmaa, joka ensin hallituksessa ja sitten yhtiön operatiivisessa johdossa luotsasi Sitowiseä kasvuun. Yhtiön hallitusta johtaa Eero Heliövaara, jolla on vankka tausta finanssimaailmasta mutta myös rakennusalasta SRV:n entisenä toimitusjohtajana.

”Meillä osui Eeron kanssa heti hyvin yhteen henkilökemia ja ajattelu. Hän on kannustava ja sparraava. Olemme viikoittain tekemisissä, mutta roolijako on myös selkeä.”

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Sitowisen uudella vetäjällä on tehtävä Pohjolassa – ”Tiedämme, että se on mahdollista””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat