Kokeile kuukausi maksutta

Iisakinkirkon pylväiden lähde unohtui vuosisadaksi – Historiallinen kivilouhos avautui matkailijoille Itärajalla

Pyterlahden louhokseen avautui viime vuonna opastettu polku, jolla esitellään 1800-luvun kivenlouhintaa.

Kaikki tietävät ikuisuushankkeita kuvaavan sanonnan ”rakentaa kuin Iisakinkirkkoa”. Vähemmän tunnettu tieto on, että Pietarissa sijaitsevan kirkon pylväistä 48 on peräisin Suomen kaakkoiskulmassa Virolahdella sijaitsevasta Pyterlahden louhoksesta.

Samasta paikasta on louhittu myös Pietarin Palatsinaukiolla sijaitseva Aleksanteri I:n pylväs. Noin 25,5 metriä korkea ja 600 tonnia painava monoliitti nostettiin jalustalleen elokuun 1832 lopulla tunnin ja 45 minuuttia kestäneessä pystytyksessä.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Olen jo tilaaja

Rekisteröidy

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Iisakinkirkon pylväiden lähde unohtui vuosisadaksi – Historiallinen kivilouhos avautui matkailijoille Itärajalla”

  1. Asun Helsingissä ja kodin lähellä on ainakin kolme vanhaa kivilouhosta, tai kivenottopaikkaa. Lähiseudun maatalousrakennusten kivijaloissa on nimensä mukaisesti tarvittu kiveä. On mielenkiintoista katsella rintauksia ja kuvitella kallion alkuperäinen topografia. Sivukiveä on paljon, joitakin lohkareita on jäänyt noutamatta ja kuljetuksia varten tasattu ura on näkyvissä. Jostakin kohdasta kivi on lohjennut nätisti, toisesta ei. Näillä kohteilla ei ole kulttuurihistoriallista arvoa, mutta Pyterlahden louhoksella on. Laitetaan muistiin.

Viimeisimmät näkökulmat