Kokeile kuukausi maksutta

KVKL: Asuntoesitteeseen laitettava vähintään vuoden sähkökustannustiedot

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL:n lakivaliokunnan mukaan myyntiesitteessä ilmoitetun keskimääräisen kokonaissähkökustannuksen tulee perustua vähintään 12 kuukauden kuluihin, jotta kustannuksessa on mukana myös talvikuukaudet.

Talviaikaan sähkön kulutus kasvaa. Todellisten sähkökustannusten tulisi näkyä myös myös asuntojen myyntiesitteissä. Kuva Espoon Soukanniemestä. Kuva: Sami Kero / HS

Sähköenergian hinta voi tällä hetkellä vaikuttaa merkittävästi rakennuksen käyttökustannuksiin. Asuntomarkkinointiasetuksen mukaan myytäessä kiinteistöä tai sen osaa taikka vuokramaalla olevaa rakennusta vakituiseen asumiskäyttöön, on esitteessä ilmoitettava keskimääräiset lämmityskustannukset tai sähkölämmitteisestä rakennuksesta keskimääräiset kustannukset kokonaissähkönkulutuksesta taikka, jos kyseessä on suunnitteilla tai rakenteilla oleva rakennus, arvio niistä.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL:n lakivaliokunta ohjeistaa, että esitteellä ilmoitetun keskimääräisen kokonaissähkönkulutuskustannuksen tulee perustua vähintään 12 kuukauden kuluihin, jotta kustannuksessa on mukana myös talvikuukaudet.

Ilmoitettujen kustannusten tulee sisältää sähköenergiamaksut ja sähkönsiirtomaksut. Esitteen lisätiedoissa tulee kertoa, mihin ajanjaksoon ilmoitettu keskimääräinen kokonaissähkönkulutuskustannus perustuu.

Esitteen lisätiedoissa voi KVKL:n mukaan kertoa nykyisten asukkaiden vuotuisen sähkönkulutuksen yhteydessä perheen koon. Perheen kulutusta voi myös avata tarkemmin esimerkiksi silloin, jos saunan lämmittäminen on ollut päivittäistä, poreammetta lämmitetään ympäri vuoden, perheessä ladataan sähköautoa tai nykyiset asukkaat lämmittävät paljon puulla tai ilmalämpöpumpulla.

Lisätiedoissa voi myös tiedottaa ostajaa siitä, että sähkönkulutus on suuresti riippuvainen muun muassa lämmityskauden pituudesta ja keskilämpötilasta, asunnon sisälämpötilasta, perheen koosta, kulutustottumuksista sekä sähkölaitteiden kunnosta, iästä ja energiatehokkuudesta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “KVKL: Asuntoesitteeseen laitettava vähintään vuoden sähkökustannustiedot”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat