Kokeile kuukausi maksutta

S-ryhmä liittyy energiatalkoisiin – kiinteistöjen lämpötilaa alemmaksi ja sähkönkulutus kuriin

Sähkön kulutuspiikkien aikana ilmanvaihdon ilmamäärät pudotetaan minimiin ja myös valaistusta säädetään pienemmäksi.

 

Sisäilman lämpötilan pudottaminen yhdellä asteella voi laskelmien mukaan tarkoittaa yhdellä toimipaikalla jopa viiden prosentin laskua lämmitysenergian kulutuksessa. (Kuva: Anssi Vuohelainen)
Kuuntele juttu

Myös S-ryhmä kertoo osallistuvansa energiaralkoisiin ja laskevansa yli tuhannen toimipaikkansa lämpötilaa yhdellä asteella. Lisäksi kaupparyhmässä varaudutaan vähentämään sähkönkulutusta valtakunnallisten huippukulutuspiikkien aikana aamukahdeksalta ja iltaviideltä.

Kyseisinä aikoina ilmanvaihdon ilmamäärät pudotetaan minimiin ja valaistusta säädetään pienemmäksi. Myös henkilöstöä kannustetaan ideoimaan erilaisia energiansäästövinkkejä, kaupparyhmä tiedottaa.

Sisäilman lämpötilan pudottaminen yhdellä asteella voi S-ryhmän arvioiden mukaan tarkoittaa yhdellä toimipaikalla jopa viiden prosentin laskua lämmitysenergian kulutuksessa. Koko kaupparyhmän tasolla se vastaa reilun 800 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaista sähkönkulutusta.

S-ryhmän omalla tuuli- ja aurinkoenergialla tuotettu sähkö kattaa jo nyt lähes kaiken kaupparyhmän sähkön kulutuksesta. Energiasäästöä ovat tuoneet myös ovellisiin ja ympäristöystävällisempää kylmäainetta käyttävät kylmälaitteet, LED-valaistus sekä lämpöpumppujen, aurinkopaneelien ja maalämpöratkaisujen hyödyntäminen. Entistä useampi myymälä lämpenee kylmälaitteista syntyneen hukkalämmön avulla.

S-ryhmän tavoitteena on olla oman toiminnan osalta hiilinegatiivinen vuonna 2025.

Lidl myös mukana säästöpolulla

Energiansäästöön ja energiatehokkuuteen on panostettu myös Lidlissä. Yhtiö kertoo allekirjoittaneensa vuonna 2017 kansallisen energiatehokkuussopimuksen, jossa toimijat sitoutuivat säästämään vuotuisesta kulutuksestaan neljä prosenttia.

Nyt kauppaketjun tavoitteena on vähentää vuotuista energiankulutusta seuraavien kolmen vuoden kuluessa 20 prosenttia vuoden 2016 tasoon verrattuna. Tällä hetkellä yhtiö kertoo olevansa säästötavoitteessa 14 prosentin tasolla.

Lidl tuottaa itse energiaa aurinkopaneelien avulla jo yli 30 myymälässä ja kaikissa jakelukeskuksissa.

Juttua päivitetty 21.9.2022 klo 11.10 Lidl-osiolla.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “S-ryhmä liittyy energiatalkoisiin – kiinteistöjen lämpötilaa alemmaksi ja sähkönkulutus kuriin”

  1. Kun nyt kuitenkin on kyse nimenomaisesti rakennusalaa ”tuntevasta” julkaisusta, niin voisiko toimittajat ystävällisesti vaivautua sen verran hankkimaan ammattitaitoa, että tietäisivät, että kiinteistö ei ole sama asia kuin rakennus. Kiinteistö on maapohja sillä sijaitsevine rakennuksineen, kun on kyse rakennuskiinteistöstä. Metsäkiinteistössä se on maapohja sillä kasvavine talousmetsineen jne. Eli mikäli S-Ryhmä ei aio laskea lämpötilaa tontilla, niin otsikko on – jälleen kerran – päin mäntyä.

    Ja ihan turha perustella asiaa sillä, että ”yleinen ilmaisutapa”. Ei ole. Ei ole rakennusalan mielestä, eikä myöskään esim. kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat