Kokeile kuukausi maksutta

Keskuskauppakamari: Pienet asunnot voivat jäädä pian myymättä

Toimitilamarkkinat vetävät tietyiltä osin edelleen, mutta sijoittajat ovat tulleet varovaisimmiksi ja isompia hankkeita saatetaan lykätä. Myös kohteiden rahoitus on vaikeutunut.

Asuntokohteista erityisesti pienten asuntojen kauppa on hidastunut. Myös arvoasuntojen kauppa takkuilee, kertoo Keskuskauppakamarin kysely.
Kuuntele juttu

Keskuskauppakamarin auktorisoiduille kiinteistöarvioijille tekemään verkkokyselyn mukaan kiinteistömarkkina on hiljentynyt vuoden aikana selvästi.

Kyselyyn vastanneista arvioijista 73 prosenttia kertoi sekä asunto- että toimitilamarkkinan hiljentyneen kuluvana vuonna. Vielä vuosi sitten 65 prosenttia vastaajista katsoi markkinan päinvastoin vilkastuneen.

Selkein jarrutus on nähty asuntokaupassa, mutta toimitilamarkkinoillakin on hiljentymisen merkkejä.

”Asuntokohteista erityisesti pienten asuntojen kauppa on hidastunut. Myös arvoasuntojen kauppa takkuilee. Hyväkuntoisia, uudehkoja ja hyvällä sijainnilla olevia perheasuntoja menee kuitenkin vielä hyvin kaupaksi. Myyntiajat ovat pidentyneet ja ostajat ovat tulleet varovaisemmiksi”, arvioi Keskuskauppakamarin lakimies Raisa Harju.

”Kyselyn avoimissa vastauksissa näkyy asuntojen kohdalla selvästi, etteivät sähkölämmitteiset kiinteistöt ole nyt suosiossa. Kunnon ja sijainnin merkitys on korostunut entisestään”, sanoo Harju.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist arvioi asuntokaupan hieman hyytyvän, mutta romahduksesta hän ei puhu.

“Korkojen nousu haastaa asuntomarkkinoita ja hyydyttää kauppaa. Mitään romahdusta ei silti ole odotettavissa, mutta epävarmuutta kylläkin. Rahapolitiikan kiristyminen osuu tilanteeseen, jossa uusien asuntojen tarjonta on poikkeuksellisen voimakasta ja yleinen suhdannetilanne heikkenemässä. Siksi hinnoissa voi olla laskupainetta pitkästä aikaa myös kasvukeskuksissa”, ennustaa Appelqvist.

Toimitilasijoittajat ovat nyt varovaisia

Keskuskauppakamarin kyselyn mukaan toimitilamarkkinat vetävät tietyiltä osin edelleen, mutta sijoittajat ovat tulleet varovaisimmiksi ja isompia hankkeita saatetaan lykätä. Hiljenemiseen vaikuttaa yleisen epävarmuuden lisäksi etenkin inflaation vaikutus tuotto-odotuksiin. Myös kohteiden rahoitus on vaikeutunut.

”Kivijalkamyymälöiden ja vanhojen, muuntojoustamattomien toimistotilojen suhteen transaktioita tehdään hyvin nihkeästi. Logistiikka- ja varastokiinteistöt vetävät edelleen. Hallikiinteistöjen osalta tilanne on ristiriitainen. Hyväkuntoisista, isolla pihalla ja nosto-ovella varustetuista hallikiinteistöistä on pulaa, kun samanaikaisesti huonokuntoiset ja huonolla sijainnilla olevat sähkölämmitteiset hallit jäävät käsiin”, sanoo Harju.

Keskuskauppakamarin syksyllä tehtyyn kyselyyn vastasi yli sata auktorisoitua arvioijaa. Auktorisoidut kiinteistöarvioijat (AKA) ovat Keskuskauppakamarin hyväksymiä kiinteistöjen arvonmäärityksen ammattilaisia. AKA-arvioijia käytetään tyypillisesti hieman haastavimmissa kiinteistökaupoissa ja arvonmääritystilanteissa, vakuusarvioinneissa, ositus- ja perinnönjakotilanteissa sekä kiinteistösijoituskohteiden arvioinnissa.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Keskuskauppakamari: Pienet asunnot voivat jäädä pian myymättä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat