Kokeile kuukausi maksutta

Isojen kiinteistöjen älykkyydellä on keskeinen rooli energiakriisissä – ”Sähkön kulutuksesta voisi vuorokausitasolla tilapäisesti leikata kymmeniä prosentteja”

Suomi selviäisi vaikeasta talvesta ilman sähkönsääntelyä, mikäli kiinteistöjen kaikki äly- ja säästöpotentiaali hyödynnettäisiin järkevästi. Nyt siihen ei ole riittävästi työkaluja eikä lainsäädäntö ohjaa asiaa vielä millään tavalla.

Schneider Electric Suomen toimitusjohtaja Jani Vahvanen kuvattuna Espoon pääkonttorilla tarjoamiensa valvontaratkaisujen demonstraatiotilassa. Näkymä paljastaa valtavan kuorman joustopotentiaalin. Kuva: Jussi Helttunen.

Ukrainassa käytävä sota laittoi suomalaistenkin energiastrategiat uusiksi. Itse asiassa energian hinnat lähtivät nousuun jo ennen sotaa, ja varsinainen syy energia-asioiden nousemiseen tapetille ja päivän puheenaiheeksi on viime kädessä kuitenkin energiamurros, jota sota vain vauhditti.

Energiamurroksen onnistunut toteutus vaatii muutoksen sekä energiantuotantoon että etenkin -kulutukseen, sen profiiliin ja reagointikykyyn. Energiakriisissä ratkaisevaan asemaan nousevat älykkäät kiinteistöt ja niiden ohjaus. Yhtälö on vaikea, muttei mahdoton.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Isojen kiinteistöjen älykkyydellä on keskeinen rooli energiakriisissä – ”Sähkön kulutuksesta voisi vuorokausitasolla tilapäisesti leikata kymmeniä prosentteja””

Viimeisimmät näkökulmat