Kokeile kuukausi maksutta

Vuoden teräsrakennepalkinto Turun toripaviljongeille – ”Ainutlaatuista teräksen käyttöä”

Palkittu kohde on Schauman Arkkitehtien ja Schauman & Nordgren Architectsin käsialaa.

Vuoden teräsrakenne -arkkitehtuuripalkinnon sai tänä vuonna Turun toripaviljongit. Palkintolautakuntaa miellyttivät voittajakohteessa etenkin sen esteettisyys ja arkkitehtuuriset arvot, jotka ainutlaatuinen teräksen käyttö mahdollisti. Palkinto jaettiin keskiviikkoiltana teräsrakennepäivässä Helsingissä.

Teräsrakennepalkinnolla palkitaan vuosittain kohde, joka on arkkitehtonisesti korkeatasoinen ja joka hyödyntää terästä ja muita metalleja oivaltavasti. Voittajan valitsee Teräsrakenneyhdistykselle lähetetyistä ehdotuksista palkintolautakunta, jonka puheenjohtajana toimi tänä vuonna arkkitehti Juho Grönholm ALA Arkkitehdeista.

Lautakuntaa miellytti perustelujen mukaan Turun toripaviljonkien keveys, joka syntyy oivaltavalla lasin, puun ja teräksen yhdistelyllä. Paviljongit edustavat hyvin myös kestävän kehityksen arvoja, sillä niiden ja koko torialueen lämmitys tapahtuu teräksisten energiapaalujen avulla.

Turun toripaviljonkien suunnittelijoiden Schauman Arkkitehtien ja Schauman & Nordgren Architectsin luoma kaupunkikuvallinen idea perustuu tavoitteeseen luoda pienempiä ihmisen mittakaavassa olevia tiloja Turun kauppatorille sekä liittää maanalainen pysäköintilaitos yllä olevaan kaupunkitilaan. Paviljonkirakennukset sijaitsevat kauppatorin reunoilla ja rajaavat torin suurta kaupunkitilaa pienempiin osakokonaisuuksiin.

Toripaviljonkien arkkitehtisuunnittelusta ovat vastanneet pääsuunnittelijana toiminut Jari Tschernij Schauman Arkkitehdeista sekä työryhmä Ted Schauman, Kristian Kontula ja Jonas Nordgren Schauman & Nordgren Architectsistä. Lisäksi hankkeesta palkittiin tilaaja Turun kaupunki, rakennesuunnittelija Sweco Rakennetekniikka, pääurakoitsija Rakennustoimisto Jussit ja teräsrakennetoimittaja VMT Steel.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vuoden teräsrakennepalkinto Turun toripaviljongeille – ”Ainutlaatuista teräksen käyttöä””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat