Kokeile kuukausi maksutta

Sitra rahoittaa kahdeksaa pilottihanketta – tavoitteena säästää sähköä ja lämpöä

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra rahoittaa kahdeksaa pilottihanketta, joissa kokeillaan uusien datapohjaisten ratkaisujen hyötyjä kotitalouksissa, pienyrityksissä ja taloyhtiöissä.

Kuvituskuva: Mobiilisovelluksista toivotaan lisää vetoapua energiansäästöön. Kuvassa käytössä sovellus, jonka avulla voi seurata betonin kuivumista mobiilisti pilvipalvelun avulla. Kuva: Egate Smart Building

Sitra etsi Energiankäyttö haltuun datan avulla -ratkaisuhaussa erilaisia datalähteitä hyödyntäviä tuotteita ja palveluja kulutuspiikkien tasaamiseen ja energiansäästön vauhdittamiseen. Marraskuussa päättyneeseen ratkaisuhakuun osallistui yhteensä 39 hakijaa.

Hakijoiden ideat vaihtelivat aurinkopaneelien optimoinnista mobiilisovelluksiin ja ilmanvaihdon tehostamisesta energian varastoinnin ratkaisuihin. Hakemusten joukossa oli etenkin kotitalouksille suunnattuja mobiilisovelluksia, joiden avulla kuluttajia voidaan kannustaa ja opastaa hyödyntämään kulutusjoustoa sekä säästämään sähköä. Kulutusjoustolla tarkoitetaan sähkönkulutuksen hetkellistä vähentämistä tai lisäämistä sähkön tuotantotilanteen mukaisesti.

Lisäksi useissa ehdotuksissa tarjottiin älysensoreiden ja -kytkimien ohjausta energian hintaennusteen perusteella. Yksinkertaisimmillaan tällaiset ratkaisut voivat esimerkiksi kytkeä lattialämmityksen päälle aamuyön edullisten tuntien ajaksi ja sammuttaa sen sähkön tuntihintojen noustessa.

Ratkaisuhaussa valittiin kahdeksan pilottihanketta, jotka noudattavat reilun datatalouden periaatteita. Valituksi tuli seitsemän kotitalouksille suunnattua palvelua ja mobiilisovellusta, jotka esimerkiksi antavat energiansäästösuosituksia, optimoivat ilmanvaihtoa tai lämpöpumppuja tai aurinkopaneelien käyttöä, kannustavat pelillisesti kodin kulutusjoustoon ja energiansäästöön tai auttavat ohjaamaan kodin älylaitteita kulutusjoustoon. Lisäksi pilotoidaan energianmyyjille suunnattua alustaa, joka kannustaa kiinteähintaisia sähkösopimusasiakkaita hyödyntämään kulutusjoustoa.

Pilottien valinnoissa painotettiin ideoiden toteutuskelpoisuutta ja uutuusarvoa. Lisäksi painotettiin tiimin osaamista, mahdollisuutta levittää tuloksia laajasti sekä tuotteiden oikea-aikaista kehitys- tai konseptointivaihetta. Valituksi tuli pilotteja, joissa Sitran rahoitus ja tuki mahdollistavat idean kokeilua käytännössä nopeallakin aikataululla.

Pilottien käytännön kokeiluilla haetaan oppeja ja ymmärrystä siitä, miten data voi auttaa kuluttajaa tekemään fiksuja valintoja energiankäytössään.

”Pilotit tarjoavat mahdollisuuden kokeilla uusia digitaalisia palveluita, jotka hyödyntävät avointa dataa energiaverkon tilasta ja tarjoavat samalla vinkkejä, ohjeita ja jopa kannusteita kuluttajille”, Sitran johtava asiantuntija Tarmo Toikkanen kertoo.

”Aiempien vuosien huoleton energiankäyttö on menneen talven lumia ja sähkön käyttäjiltä odotetaan nyt entistä parempaa ymmärrystä oman kulutuksen vaikutuksista. Haluamme olla avuksi, jotta kuluttajat voivat saada helppotajuista tietoa ja konkreettisia työkaluja omien säästötoimiensa tueksi”, Toikkanen jatkaa.

Sitra rahoittaa kutakin pilottia enintään 15 000 eurolla. Lisäksi Sitra tarjoaa rahoitettaville piloteille asiantuntijatukea ratkaisujen viemiseksi eteenpäin. Pilottien ensimmäinen vaihe päättyy tammikuun lopussa. Toteutuneista piloteista valitaan toiseen vaiheeseen enintään kolme parasta ratkaisua. Ne voivat hakea Sitralta rahoitusta ratkaisujen jatkokehitykseen keväällä 2023.

Ratkaisuhaku on osa Sitran Datatalouden tiekartta -projektia, joka tuo eri tahoja yhteen tunnistamaan mahdollisuuksia dataan pohjautuvassa tulevaisuuden taloudessa. Sitra luotsaa datatalouden kansallista tiekarttatyötä, joka tarjoaa näkemyksiä muun muassa datapohjaisten liiketoimintamallien rakentamiseen ja datan hyödyntämiseen yhteiskunnan ja talouden kehittymiseksi.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Sitra rahoittaa kahdeksaa pilottihanketta – tavoitteena säästää sähköä ja lämpöä”

  1. Toivottavasti joku piloteista ohjelmoi IFTTT alustalle yhteensopivan pörssisähkön hintaa seuraavn triggerin. Viron hinnoilla toimiva on jo ollut jonkin aikaa APP-storessa jakelussa, mutta esim. Fingridin sovelluksessa ei tällaista tukea ole vielä käytettävissä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat