Kokeile kuukausi maksutta

Sitra etsii yrityksiä innovoimaan energiansäästökeinoja

Sitra etsii yrityksiä sekä muita toimijoita kehittämään erilaisia datalähteitä hyödyntäviä tuotteita ja palveluja energian säästämiseksi sekä kulutuspiikkien tasaamiseksi.

Kuva: Sitra / Topias Dean

Energiankäyttö haltuun datan avulla -ratkaisuhaun tarkoitus on saada liikkeelle Sitran rahoituksella erilaisia datalähteitä hyödyntävien tuotteiden ja palvelujen kehitystä. Niiden avulla etenkin pienet energiankäyttäjät, kuten kotitaloudet, pienyritykset ja taloyhtiöt voisivat säästää sähköä tai lämpöä. Sitra rahoittaa ratkaisuideoiden jatkokehitystä.

Haulla on tarkoitus kehittää myös ratkaisuja, jotka tasaavat energian kulutushuippuja. Ratkaisun toivotaan auttavan energiankäyttäjää tekemään fiksumpia valintoja.

”Kriisiaikana kannattaa katsoa kaikki energiansäästön kortit, mutta ratkaisuja tarvitaan myös akuutin kriisin jälkeen. Siirtymä kohti uusiutuvia energiamuotoja edellyttää esimerkiksi toimivia keinoja tasata kulutuspiikkejä myös jatkossa”, kertoo Datatalouden tiekartta -projektin projektijohtaja Laura Halenius Sitrasta.

Esimerkiksi kansainvälinen energianjärjestö IEA on arvioinut, että Euroopan vaikea energiatilanne voi jatkua vuosia.

”Parhaassa tapauksessa ratkaisuhaussa syntyvillä palveluilla voidaan auttaa tämän tai ensi talven hankalassa energiatilanteessa. Ratkaisulle todella on nyt kysyntää”, jatkaa Halenius.

Sitra tavoitteena on löytää enintään 15 pilottihanketta, jotka noudattavat reilun datatalouden periaatteita. Nyt avattavassa ratkaisuhaussa kerätään oppeja ja kokemuksia, joita on tarkoitus jakaa ja julkaista pilottihankkeiden toteutuksen päätteeksi niin, että muutkin voivat hyötyä saaduista tuloksista.

Haussa on kaksi kierrosta. Hakuaika ensimmäiseen vaiheeseen päättyy marraskuun 21.päivä ja tarjolla on arviolta 5 000–15 000 euroa kutakin valittavaa pilottihanketta kohden.

Toteutuneista hankkeista valitaan jatkoon eli toiseen vaiheeseen enintään kolme parasta. Ne voivat hakea ratkaisun jatkokehitykseen Sitralta keväällä 2023 noin 20 000–50 000 euroa.

Ratkaisuhaku on auki monenlaisille toimijoille, mukaan voivat hakea esimerkiksi yritykset, yhdistykset, opiskelijaryhmät kuin erilaisten toimijoiden muodostamat yhteistyöryhmät.

Ratkaisuissa hyödynnettävät datalähteet voivat olla julkista ja avointa dataa, kuten sähkön hintatietoja kulutustilastoja ja säätietoja, tai ihmisten ja organisaatioiden omaa dataa, kuten käyttäjien omaa kulutushistoriaa.

”Tavoitteena on myös haun avulla tunnistaa, millaista energiansäästöä edistävää dataa ei ole vielä avoimesti saatavilla sekä kannustaa sen avaamiseen”, Halenius jatkaa.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Sitra etsii yrityksiä innovoimaan energiansäästökeinoja”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat