Kokeile kuukausi maksutta

RT ja Sitra asialla: Rakennusalalle ympäristöoppia verkkokoulutuksella

Koulutus on suunnattu kaikille rakentamisen ammattilaisille tai aiheesta kiinnostuneille.

Kiertotalous tarjoaa rakennusalalle merkittäviä keinoja ilmastokriisin hillitsemiseksi ja luontokadon ehkäisemiseksi. Esimerkiksi rakennusmateriaalien uudelleenkäyttö ja kierrätys säästävät luonnonvaroja sekä vähentävät uusien tuotteiden valmistuksessa syntyviä päästöjä ja jätettä.

Rakennusteollisuus on koonnut perustiedot vähähiilisen kiertotalouden edistämiskeinoista verkkokoulutukseksi. Sitran rahoittama koulutus viedään laajasti rakennusalan opiskelijoiden ja alalla työskentelevien käyttöön.

Rakentaminen ja kiertotalous RAKI -koulutus tarkastelee rakennetun ympäristön aiheuttamia päästöjä sekä muita ympäristövaikutuksia ja menetelmiä niiden vähentämiseksi. Pelillisyyttä ja vuorovaikutteisuutta hyödyntävä verkkokoulutus osoittaa käytännönläheisesti, mitä kiertotalous tarkoittaa rakentamisessa.

Rakennukset ja rakentaminen aiheuttavat yli kolmanneksen kaikista Suomen kasvihuonekaasupäästöistä. Luonnonvarojen kulutuksesta noin puolet ja jätteistä lähes kolmannes liittyy rakentamiseen.

Koulutuksessa käydään läpi muun muassa nykyistä ja tulevaa lainsäädäntöä, erilaisia ohjauskeinoja ja mittareita, rakennusvaiheessa tehtäviä valintoja sekä keinoja, joilla vaikutetaan rakennuksen energiankäyttöön sen elinkaaren eri vaiheissa. Koulutus pyrkii havainnollistamaan eri tavoitteiden ja toimien vaikuttavuutta ja niiden välisiä riippuvuussuhteita.

”RAKI-koulutus syntyi rakennusalan yritysten toiveesta, sillä alalla ei ole kattavaa ja konkreettista kiertotalouskoulutusta. Tieto ja koulutus ovat olleet hajallaan, ja alan kiertotalousosaaminen on vasta kehittymässä”, kertoo rehtori Heidi Husari koulutuksen toteuttaneesta Rakennusteollisuuden koulutuskeskus RATEKOsta.

Koulutus on suunnattu ensisijaisesti talonrakennusalan ammatillisen koulutuksen tutkinto-opiskelijoille ja opettajille, mutta sen voi suorittaa maksutta kuka vain rakentamisen ammattilainen tai aiheesta kiinnostunut. Koulutuksen kesto on noin kaksi tuntia, ja suorituksesta saa todistuksen.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “RT ja Sitra asialla: Rakennusalalle ympäristöoppia verkkokoulutuksella”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat