Kokeile kuukausi maksutta

Tukes havaitsi puutteita lähes 90 prosentissa tarkastamistaan aurinkosähköjärjestelmien asennuksista

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) selvitti valvontaprojektissaan aurinkosähköjärjestelmien asennusten turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta. Taustalla olivat Tukesiin tulleet lukuisat ilmoitukset virheellisistä asennuksista.

Projektiin liittyvät tarkastukset teetettiin valtuutetuilla sähkötarkastajilla, ja tarkastusten kohteena olivat pääasiassa pientalokiinteistöt ja maatilat eri puolilla Suomea. Tarkastuksissa havaittiin, että aurinkosähköjärjestelmien asennuksia tehdään huolimattomasti ja joskus jopa ammattitaidottomasti. Valmistajan asennusohjeita ei aina noudateta, johtojärjestelmiä asennetaan virheellisesti ja turvallisuuden varmistavat käyttöönottotarkastukset ovat usein puutteellisia.

Teknisen tarkastuksen kohteeksi valittiin yhteensä 45 asennettua aurinkosähköjärjestelmää. Otannan kohteet olivat eri sähköurakoitsijoiden rakentamia, ja otantaan sisältyi useita erityyppisiä kiinteistöjä ja laajuudeltaan erilaisia järjestelmiä. Peräti 40 asennuksessa ilmeni teknisiä puutteita, ja ainoastaan noin 11 prosenttia asennuksista oli sellaisia, joissa ei havaittu käytön turvallisuuteen merkittävästi vaikuttaneita puutteita.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tukes havaitsi puutteita lähes 90 prosentissa tarkastamistaan aurinkosähköjärjestelmien asennuksista”

Viimeisimmät näkökulmat