Kokeile kuukausi maksutta

Heikko suhdanne iskee puurakentajiin – ”Talvi ei tule helpottamaan tilannetta millään muotoa”

Puurakentamisen kasvunäkymät ovat muuttuneet nopeasti. Moni puutuotevalmistaja on nyt pulassa.

Lapwallin seinäelementtejä varastossa yhtiön tehtaalla Pyhännällä. Kuva: Lapwall

Nosteessa ollut puurakentaminen on törmännyt rajusti heikkoon rakentamisen suhdanteeseen.

Tämä artikkeli on tilaajille

Kirjaudu sisään

Yksittäistilaus printti+digi

Tilausjakso valittavissa 6/12 kk, myös määräaikaisena.

Yksittäistilaus digi

Tilausjakso valittavissa 6/12 kk.

1 kk koejakso veloituksetta

Tutustu digi-Rakennuslehteen kuukauden ajan veloituksetta ja sitoumuksetta.

Ryhmätilaus digi (+printti)

Ryhmätilaus sisältää haluamasi määrän käyttäjätunnuksia digiin (+printtilehtiä) yhdellä laskulla.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Heikko suhdanne iskee puurakentajiin – ”Talvi ei tule helpottamaan tilannetta millään muotoa””

  1. Myös pankit ovat vaivihkaa alkaneet jarruttamaan. Yrittäjät ja kotitaloudet, joilla vielä olisi uskallusta aloittaa uusia hankkeita, on vaikeuksia saada rahoitusta. Jopa aloitetut hankkeet eivät saa kustannusten nousua vastaavaa lisärahoitusta ja tyypillisiä rakennusaikaisia lyhennysvapaita ei myönnetä hankkeiden viivästyessä. On jouduttu kierteeseen, joka vain syventää rakentamisen lamaa. Kyse ei enää ole mistään taantumasta. Moni rakennusalan ammattilainen joutuu nyt tähyämään muille toimialoille, joka myöhemmin hidastaa merkittävästi rakennustoimialan elpymistä.

  2. Rohkenen olla Pekkarisen ja Mikkolan kanssa hieman eri mieltä.

    ”Matalarakentaminen” tuskin nousee ensimmäisenä, sillä omakotitalon rakentaminen on perheen ylivoimaisesti suurimpia taloudellisia päätöksiä. Niitä ei lähde syntymään isossa määrin ennen kuin kuluttajaluottamus on selvästi taas korkealla tasolla. Uuden kerrostalohuoneiston hankkiminen on paljon pienempi päätös. Väkeä myös muuttaa nyt koronan jälkeen kiihtyvällä vauhdilla kasvukeskuksiin, joissa asuminen tullee keskittymään jatkossakin kerrostaloihin.

    Suhdanne kurittaa toki kaikkia, mutta jos lukee jutusta toistaiseksi kaatuneiden yritysten luetteloa, ei voi tulla muuhun päätelmään kuin että materiaalilla näyttää olevan väliä. Ehkä osa toimijoista on lähtenyt markkinaan liiaksi poliittisen hypen innostamana.

Viimeisimmät näkökulmat