Kokeile kuukausi maksutta

Jatke teki ennätysmäisen liikevaihdon, tulos putosi merkittävästi: ”Jokainen hallituksen kokous alkaa kysymyksellä paljonko kassassa on rahaa.”

Erityisesti omaperusteisen asuntotuotannon putoaminen veti myös liikevoittoprosentin edellisvuotta huomattavasti alemmaksi.

Jatke urakoi Spondalle uuden toimisto- ja liiketilan Helsingin ydinkeskustaan. Osana Signe-rakennushanketta rakennuspaikalta puretaan vuonna 1967 valmistunut liike- ja toimistorakennus. Kuva: Johanna Aatsalo

Jatke-konserni kasvatti liikevaihtoaan viime vuonna. Yhtiön liikevaihto oli noin 412 miljoonaa euroa, kun se edellisvuonna oli 390 miljoonaa euroa. Yhtiön mukaan tulos jäi vaikeassa markkinatilanteessa ja muuttuneessa toimintaympäristössä tavoitellun alapuolelle.

Liikevoitto oli 9 miljoonaa euroa, kun se vuonna 2022 oli 16,4 miljoonaa euroa. Yhtiön liikevoittoprosentti laski 2,3 prosenttiin edellisvuoden 4,2 prosentista. Yhtiön omavaraisuus aste oli 37,7 prosenttia, kun se vuonna 2022 oli 43,6 prosenttia.

Yhtiön asuntotuotannosta hävisi viime vuonna noin puolet, kun gryndialoitukset romahtivat. Yhtiöllä on myymättä vain 40 valmista uutta asuntoa.

Yhä suurempi osa konsernin liikevaihdosta tuli urakoinnista. Asuntopuolella yhtiöllä on parhaillaan käynnissä noin sadan miljoonan euron edestä Ara-asuntorakentamista. Se tarkoittaa noin tuhannen asunnon urakkatuotantoa.

Yhtiön liikevaihto jakautuu toimialoittain 44 prosentilla toimitiloihin ( edellisenä vuonna 40 prosenttia), 14 prosentilla korjausrakentamiseen (12) ja 42 prosentilla asuntoihin (48 ).

”Meillä muutama hanke epäonnistui emmekä pystyneet hallitsemaan kustannusnousuja. Pääkaupunkiseudun asuntorakentamisessa tehtiin tappiota eikä (Ara)-hankekantaa saatu liikkeelle riittävän nopeasti”, konsernijohtaja Hannu Anttonen sanoo.

Jatke-konsernin tilauskanta oli viime vuoden lopulla ennätyssuuri ja oli 656 miljoonaa euroa. Osa hankkeista ulottuu vuoteen 2027 saakka. Lisäksi vuoden vaihteen jälkeen yhtiö teki noin sadan miljoonan euron sopimuksen Kymenlaakson keskussairaalan peruskorjaushankkeesta Kotkassa, joka ulottuu vuoteen 2029 saakka.

”Tilanne on kohtuullinen torjuntavoitto ja olemme tehneet koko ajan siltaa huonon suhdanteen yli.”

Anttosen mukaan yhtiö onnistui voittamaan suuria hankkeita tilauskantaansa viime vuoden aikana. Yhtiö rakentaa esimerkiksi julkisella puolella itselleen uudehkolle asiakkaalle Senaatille ja puolustushallinnolle tiloja. Lisäksi sillä on jo käynnissä suuri purku- ja uudisrakennushanke Signe Helsingissä kiinteistösijoitusyhtiö Spondan tilaamana. Myös Varmalle tehtävä Keilaniemen Portti -hanke on alkamassa, sillä hankkeen urakkasopimus tehtiin viime kesänä.

”Yhä isompi osa tuotannostamme koostuu kireästä kilpailu-urakoinnista, jossa onnistumisen ratkaisee oman tekemisemme tehokkuus. Tämä vaatii meiltä panostamista kustannuskilpailukyvyn parantamiseen. Asuntorakentamisen ja asuntokaupan elpymisen aikataulu ovat tulevaisuuden näkymien avainkysymyksiä. Nyt käsillä oleva rakennusalan vaikea markkinatilanne ja toimintaympäristön haasteet antavat meille rakennusalan toimijoille tilaisuuden terävöittää ja kehittää omaa toimintaamme”, Anttonen jatkaa.

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Juha Pekka Ojalan mukaan yhtiö on hyvin tarkka siitä, minkälaisissa hankkeissa se on mukana, ja se toimii hyvin riskiä karttavasti. Esimerkiksi megaluokan areenahankkeisiin tai elinkaarihankkeisiin se ei lähde mukaan vaan keskittyy esimerkiksi toimitilahankkeissaan yhteistoiminnallisiin allianssi- ja projektinjohtourakoihin.

”Jokainen hallituksen kokous alkaa kysymyksellä paljonko kassassa on rahaa”, Ojala sanoo.

”Vahva kassa, omavaraisuus ja likviditeetti ovat kuninkaita tässä markkinassa”, Anttonen sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Jatke teki ennätysmäisen liikevaihdon, tulos putosi merkittävästi: ”Jokainen hallituksen kokous alkaa kysymyksellä paljonko kassassa on rahaa.””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat