Kokeile kuukausi maksutta

Tuoreissa vuokratilastoissa näkyy vahvasti pääkaupunkiseudun ylitarjonta, samalla muussa maassa vuokrat nousevat huomattavasti enemmän

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,4 prosenttia.

Ara-asuntojen kysyntä on kasvanut reippaasti viime vuosien aikana vaikka vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja on tuotettu runsaasti. Kuva: Maria Halkilahti / HS
Kuuntele juttu

Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2024 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,4 prosenttia. Vuokrien vuosimuutos oli pääkaupunkiseudulla maltillisesti positiivinen (0,4 prosenttia) jatkaen eron tekemistä muuhun Suomeen (+2,1).

Pääkaupunkiseudulla ainoastaan kolmioiden vuokrat nousivat, mutta muutoin muun maan vuokrakehitys jättää pääkaupunkiseudun yhä vahvemmin taakseen, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

Vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa vuokrat nousivat eniten Oulussa (2,9), Hämeenlinnassa (2,6) ja Rovaniemellä (2,5).

Vähiten vuokrat nousivat vuokra-asuntojen ylitarjonnasta johtuen Espoo-Kauniaisissa (0,3), Raumalla (0,3) ja Vantaalla (0,3). Osassa pääkaupunkiseutua yksiöiden ja kaksioiden vuokrat jopa laskivat.

”Jo aiemmin nähtävissä ollut vuokrien eriytyminen jatkuu – paikoittain vuokrat nousivat hyvinkin nopeasti, mutta samalla pääkaupunkiseutu jää jälkeen. Suurista kaupungeista Oulussa, Tampereella ja Turussa vapaarahoitteiset vuokrat kehittyvät kasvusuuntaisesti huolimatta siitä, että näissäkin kaupungeissa on totuttua enemmän tarjontaa. Näissä kaupungeissa vuokramarkkinat ovat hyvin aktiiviset ja vuokrakehitys ei näytä merkkejä hidastumisesta”,  Karlsson sanoo.

Suurempien asuntojen pienempiä parempi vuokrakehitys jatkuu edelleen ja koko maassa kolmioiden vuokrat kehittyivät voimakkaimmin. Pääkaupunkiseudulla kolmioiden vuokrat nousivat 0,9 prosenttia, kun samalla yksiöiden vuokrat nousivat 0,2 prosenttia. Muussa Suomessa kolmioiden vuokrat nousivat 2,4 prosenttia ja yksiöiden 1,9 prosenttia. Suurimmat kaupunkikohtaiset nousut nähtiin yksiöissä Oulussa (3,6), kaksioissa Hämeenlinnassa (2,5) ja perheasunnoissa Rovaniemellä (2,9).

”Tarkemmassa tarkastelussa näkyy, että kolmioiden vuokrat nousevat erityisesti kaupunkien keskusta-alueiden ulkopuolella. Näillä alueilla asunnot ovat hieman edullisempia, mutta toisaalta esimerkiksi paranevat liikenneyhteydet muuttavat niitä saavutettavimmiksi.”

Ara-vuokrat nousivat merkittävästi vapaarahoitteisia enemmän ja merkittävin kasvu nähtiin Kouvolassa (10,6), Hämeenlinnassa (6,7) ja Helsingissä (6,1).

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tuoreissa vuokratilastoissa näkyy vahvasti pääkaupunkiseudun ylitarjonta, samalla muussa maassa vuokrat nousevat huomattavasti enemmän”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat