Kokeile kuukausi maksutta

A-Insinöörien Matias Hirvikoski palkittiin kansainvälisessä konsulttialan kilpailussa

Hirvikoski on edistänyt rakennussuunnittelun digitaalista kehitystä ja uusia sovelluksia.

Matias Hirvikoski toimii A-Insinööreissä teknologiapäällikkönä. Kuva: A-Insinöörit
Kuuntele juttu

Rakennussuunnittelun teknologioita kehittävä Matias Hirvikoski on palkittu digitaaliset ja uudet teknologiat -sarjan voittajana kansainvälisessä suunnittelu- ja konsulttialan kilpailussa. EFCA Future Leaders -kilpailun tunnustukset alan suunnannäyttäjille jaettiin Madridissa.

Kilpailun järjestäjä oli suunnittelu- ja konsulttialan eurooppalainen järjestön EFCA, eli European Federation of Engineering Consultancy Associations.

Vuosittain järjestettävässä Future Leaders -kilpailussa jaetaan tunnustusta lahjakkaille, insinööripalvelujen suuntaa kansainvälisellä tasolla näyttäville nuorille osaajille.

29-vuotias Matias Hirvikoski on ollut vahvasti mukana edistämässä rakennussuunnittelun digitaalista kehitystä ja uusia sovelluksia Suomessa, kotimaisista hankkeista käsin. Hänet tunnetaan muun muassa A-Insinöörien rakennusten konseptointiin ja vaihtoehtojen vertailuun kehittämästä Tower Generator -suunnitteluautomaatiosovelluksesta.

”On hienoa saada suomalaiselle teknologiaosaamiselle tunnustusta. Hyviä pilotteja löytyy pitkin Eurooppaa, mutta haasteena on saada uudet menetelmät laajamittaiseen käyttöön. Suomessa olemme onnistuneet luomaan tuotteita, jotka vastaavat oikeisiin tarpeisiin ja ovat käytössä hankkeesta toiseen”, Hirvikoski toteaa.

Hirvikoski osallistui kilpailuun maailmanlaajuisesti ainutlaatuisella tärinää analysoivalla Vibmapper-sovelluksella, jonka ensimmäisiä alullepanijoita hän on ollut.

Erityisesti raideliikennehankkeisiin kehitetty Vibmapper poimii avointa dataa eri lähteistä, mallintaa runkomelun ja tärinän vaikutukset jopa kymmeniin tuhansiin kiinteistöihin ja auttaa tunnistamaan oikein mitoitetut vaimennusratkaisut. Sovellus on parantanut laatua ja säästänyt rahaa ja materiaaleja useissa ratahankkeissa, ja sillä kansainvälistä vientipotentiaalia.

Datalähtöinen, algoritmeihin ja tekoälyyn nojautuva suunnittelu tulee lisäämään rakennusten ja maankäytön suunnittelun tuottavuutta huomattavasti.

”Niin paljon kuin koneälyyn perustuvat menetelmät säästävät aikaa ja vähentävät virheitä, ne eivät välttämättä edusta suurinta hyötyä, joka on skaalautuvuus: Pystymme laskemaan, analysoimaan ja luomaan ratkaisuja mittakaavoissa, jotka eivät olisi muutoin mitenkään mahdollisia. Tämä voi tulevaisuudessa nostaa suunnittelijoiden työn arvoa ja arvostusta yhteiskunnassa aika radikaalistikin”, Hirvikoski arvioi.

Suomen ehdokkaat kilpailuun valitsi suunnittelu- ja konsulttialan toimialajärjestö Skolin esivalintaraati.

EFCA:n kilpailu keräsi tänä vuonna loppukilpailuun yli 20 ehdokasta seitsemästä eri maasta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “A-Insinöörien Matias Hirvikoski palkittiin kansainvälisessä konsulttialan kilpailussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat