Kokeile kuukausi maksutta

Satsaus maanpuolustuksen tiloihin paisuu 250 miljoonaan tänä vuonna – ”Olemme nopeuttaneet hankkeita”

Suomen sotilaallisen liittoutumisen arvioidaan kiihdyttävän rakentamistahtia.

Karjalan lennostolle valmistui viime vuonna uusi kasarmi, jonka viereen Puolustuskiinteistöt rakennuttaa toista uudisosaa. Kuva: Zentuuvo Finland
Kuuntele juttu

Valtion investoinnit maanpuolustuksen tiloihin ovat nousemassa tänä vuonna ennätyksellisen suureksi, arviolta 250 miljoonaan euroon. Vielä joitain vuosia sitten tavallinen vuosittainen investointimäärä oli 60–80 miljoonaa euroa.

Tiedotteen mukaan rakentamistahdin arvioidaan yhä kiihtyvän seuraavina vuosina Euroopan turvallisuustilanteen muuttumisen vuoksi sekä Suomen sotilaallisen liittoutumisen myötä.

Puolustushallinnon tiloista vastaavan Puolustuskiinteistöjen merkittävämpiä rakennushankkeiden kokonaisuuksia ovat Ilmavoimien F-35-hävittäjien ja Merivoimien uuden Pohjanmaa-luokan tukeutumisinfrastruktuuri, Puolustusvoimien suojatilojen parantaminen, varastointikapasiteetin kasvattaminen sekä kasarmien uudistaminen ympäri Suomen.

”Nykyisen turvallisuustilanteen vuoksi olemme nopeuttaneet hankkeita, jotka lisäävät Puolustusvoimien suorituskykyä. Tulevina vuosina myös Naton ja Yhdysvaltojen odotetaan investoivan Suomeen,” Puolustuskiinteistöjen toimitusjohtaja Matias Warsta kertoo tiedotteessa.

Naton ja Yhdysvaltojen investoinnit kiinteistöihin täsmentyvät yhteisen puolustussuunnittelun edetessä. Suomen on myös mahdollista saada Naton kautta rahoitusta liittoumaa hyödyttäviin investointeihin.

”Tuoreesta liittoutumisesta ja Suomen geopoliittisesta sijainnista johtuen Suomeen tullaan investoimaan merkittävästi,” Warsta ennakoi.

Kiinnostus kasvanut

Puolustuskiinteistöt ei itse rakenna vaan toimii hankkeissa rakennuttajana. Sen mukaan rakennushankkeet hyödyntävät siten alan yrityksiä ja niillä vahvistetaan alan työllisyyttä. Investoiminen rakennusalan nykyisessä suhdanteessa on myös taloudellisesti järkevää.

Lue lisää: Suomen vahvistuva puolustus tuo rakentajille töitä jopa sadoilla miljoonilla – ”Kiinnostus hankkeisiimme on kasvanut huomattavasti”

Puolustuskiinteistöissä on havaittu, että rakennusalan toimijoiden intressi osallistua vaativien turvahankkeiden kilpailutuksiin on kasvanut. Kun kilpailutuksissa saadaan useita tarjouksia, myös hintataso laskee.

”Rakennushankkeissa pidetään tiukkaa kulukuria muutoinkin. Esimerkiksi tilatehokkuuden maksimointi on järkevää, jotta pitkässäkin juoksussa kuluja syntyy mahdollisimman vähän,” Warsta sanoo.

Puolustuskiinteistöt on valtion liikelaitos. Se on perustettu vuoden 2021 alussa vastaamaan puolustushallinnon kiinteistöistä ja niihin liittyvistä palveluista. Puolustuskiinteistöt kuuluu Senaatti-konserniin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Satsaus maanpuolustuksen tiloihin paisuu 250 miljoonaan tänä vuonna – ”Olemme nopeuttaneet hankkeita””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat